naar top
Menu
Logo Print

“DE MOBIELE ROBOT KOMT NAAR DE WERKPLEK TOE"

Meedenken en maatwerk zijn sleutelwoorden bij Van Wees Waalwijk

Van Wees Waalwijk kent een historie van meer dan honderd jaar en bedenkt en realiseert oplossingen voor de meest uiteenlopende productieprocessen. Daarnaast treedt het bedrijf op als Full Service Partner voor industriële productiebedrijven. De mobiele robot is een door Van Wees Waalwijk ontwikkeld concept en geldt als een flexibele werknemer, aangezien hij op meerdere plekken inzetbaar is, eenvoudig te programmeren is en er geen hekwerk voor vereist is

 

mobiele robotmobiele robot

 

DE UITDAGING

Voor veel productiebedrijven lijkt de inzet van robots nog toekomstmuziek. Ze hebben niet de ruimte of de middelen om ze goed te kunnen inzetten. Althans, dat denkt men. Andries van der Werf, directeur van Van Wees Waalwijk, ziet de uitdagingen waarmee vele productiebedrijven geconfronteerd worden, zowel in de voedingsmiddelenindustrie als daarbuiten. “Men heeft in vele gevallen te maken met werkzaamheden die voor automatisering in aanmerking komen, maar de werkplekken liggen verspreid over de productieruimte, zijn niet continu operationeel en/of de beschikbare ruimte is beperkt. Het zou voor deze bedrijven veel te duur worden om al die werkplekken apart te automatiseren en bovendien hebben heel wat bedrijven daar de ruimte niet voor."

 

MOBIELE-ROBOTCONCEPT

En dus bedacht Van Wees Waalwijk in samenwerking met de firma Producon het concept van de mobiele robot, waarmee de robot eenvoudig is te verplaatsen, te positioneren en te verankeren. “Het werk hoeft niet naar de robot toe te worden gebracht, wij brengen de robot naar het werk toe", zegt Van der Werf. Door dit concept is de robot in een tijdsbestek van tien minuten in te zetten op een andere werkplek, is het gereedschap vervangen door een snelwisselkop en is het juiste programma geladen. Daarmee kan de inzetbaarheid en dus de productiviteit van die ene robot vele malen verhoogd worden. Het mobielerobotconcept heeft een kleine 'footprint', heeft geen veiligheidshekwerk nodig en is daardoor de ideale, flexibel inzetbare werknemer voor eenvoudige, repetitieve en korte cyclische handelingen.

 

EN HET GAAT VERDER ...

Deze aanpak werpt haar vruchten af. Het mobielerobotconcept heeft zich al ruimschoots bewezen in een banketbakkerij in het noorden van Nederland, waar twee van dergelijke systemen naar volle tevredenheid operationeel zijn. En de ontwikkelingen staan niet stil. Want Van Wees Waalwijk en Producon zijn al weer aan het voortborduren op de toepassingen van de mobiele robot. “We hebben al testen gedaan om de garnering, zoals slagroom of chocolade, op gebak en vlaaien aan te brengen. Daarnaast experimenteren wij ook met een soort slimme afstandsbediening waarmee een operator de robot voor kan doen welke handelingen hij moet uitvoeren. De mobiele robot kan naast de medewerkers opereren en opent zo een nieuwe wereld."

VAN WEES MACHINES

VAN WEES MACHINES

EMMIKHOVENSESTRAAT 113
5145 PB WAALWIJK
+31416673967
+31416337321