naar top
Menu
Logo Print

BroodmixenTRENDS IN BROODMIXEN VOLGEN CONSUMENTENVOORKEUREN OP DE VOET

Gebruiksgemak, kwaliteit en rentabiliteit gegarandeerd

Versheid en smaak staan bovenaan wat ons dagelijks brood betreft. Daarnaast speelt de gezondheid een cruciale rol. Volkorenbrood wint aan populariteit en de meergranenvarianten met allerlei claims duiken op in alle broodsoorten. Vergeten graansoorten - met spelt op kop naast haver en rogge - veroveren de schappen. Voor de steeds groeiende groep mensen met een glutengevoeligheid is een glutenvrije variant een uitkomst. Verder begint het oprukkende cleanlabel verhaal ook in de bakkerij furore te maken. Samenstellers van broodmixen bieden een arsenaal aan flexibele oplossingen om aan elke vraag te voldoen.

INSPRAAK BIJ NIEUWIGHEDEN

Bij het samenstellen van hun mixen houden de ontwikkelaars rekening met uw mening.

  • BroodmixenDossche Mills heeft de wedstrijd “De Smaakmakers" georganiseerd onder bakkers. De winnende mix - Artipan Gransana broodmix - wordt nu gecommercialiseerd.
  • Puratos raadpleegt zowel de consument als de bakker. Dankzij de Sensobus, een mobiel labo voor smaaktesten, worden de producten aangepast aan de voorkeuren van de consument. Nadien evalueren verscheidene bakkers ook het recept en het productieproces. Bij de ontwikkeling van het Smurfenbrood ging Puratos nog een stap verder met een smaaktest in een lagere school.
  • KOMPLET heeft in het hoofdkantoor een permanent team voor de ontwikkeling van nieuwe mixen. Dit internationaal team is alert voor trends en creërt toekomstige mixen die onder het merk KOMPLET op de markt gebracht worden. Zij ontwikkelt ook regelmatig op vraag van klanten mixen op maat.
  • BroodmixenNOVA Molens bespreekt nieuwe producten steeds voorafgaand met tal van bakkerijen.
  • Soms zijn ze op maat van de klant gemaakt, en in andere gevallen zijn het “korte-keten-verhalen". Ze volgen dus de lijn van de boer tot bij de bakker, zelfs met oude, bijna vergeten tarwerassen.
  • IREKS luistert ook naar de wensen en behoeften van de bakker om nieuwe mixen samen te stellen, maar volgt vooral trends op de voet. Zoals bijvoorbeeld de mix met quinoa die voortborduurt op de hype rond quinoa.
  • Paniflower ontwikkelt producten op basis van de trends in de voedingsmarkt. De nieuwe broden worden samen met bestaande succesbroden gepresenteerd bij de bakker. Het is de bakker die uiteindelijk zijn keuze maakt.

Broodmixen

VERSHEID EN SMAAKBEHOUD

De twee grootste trends in de ambachtelijke bakkerij blijven versheid en smaak. Daarbij is een verbetering van de vershouding van brood een van de belangrijkste werkpunten. De bedoeling is dat brood na drie tot vier dagen nog even lekker is als op de eerste dag. Kortere baktijden en geoptimaliseerde broodpasta's ondersteunen deze trend. Daarnaast wint al een tiental jaar de smaak aan belang. Daar spelen diverse producten op in, van desems tot meergranenmengsels die ervoor zorgen dat, door de versheid te verbeteren, ook de geur langer blijft. De broodmix Arthur van Wouters NV, met als smaakmakers spelt, boekweit, rogge en gierst, gaat hierin mee. Zachte desem en gerstemout geven een stevige kruim met een goede vershouding.

INSPELEN OP GEZONDHEIDSCLAIMS

Broodmixen

Volkoren wint veld

Op het vlak van brood zijn Belgen vrij traditioneel. Wel zien we een groeiende toename van het aandeel bruin en meergranenbrood tegenover gewoon wit brood. Dit wijst op het belang van het traditionele natuurlijke gezondheidsaspect. Volkorenbrood staat trouwens vermeld op de vernieuwde 'voedingsdriehoek' (België, 2017). De mogelijkheid om te kiezen voor een verlaagd zoutgehalte of een aangepaste soort, is belangrijk. Délipure van Wouters nv bevat dan ook gejodeerd zout.

Volkorenmengsels zijn vandaag cruciaal. Die zien we terug in Artipan zemelen of Artipan volkoren van Dossche Mills. Een hoog vezelgehalte is voor de eindconsument een aankoopargument. Paniflower biedt het Volkoren Belgica aan. Dit meel bevat de vijf meest geteelde granen in België, elk in hun volkorenvorm. Zo is er nog Granofit, het volkoren én meergranenbrood, exclusief verkrijgbaar bij de Kroonbakkers. Ook met Waldkorn® Donker Volkoren worden 100%- volkorenbroden gemaakt.

Broodmixen

Mixen met 'n extraatje

Mensen gaan meer en meer op zoek naar iets extra's. Puratos zet in op die trend. De Vita+ broden zijn bekende broden binnen deze categorie, maar daarnaast heeft de firma ook mengelingen zoals Sporting, Spekkel of Multi. Komplet Benelux biedt ook een paar 'gezondheidsbroden', zoals ProBody, een specialiteit rijk aan eiwitten en vezels, maar met een geringe hoeveelheid koolhydraten.

Dit brood past binnen een 'low carb'-dieet, net als Artipan Koolhydraatarmer van Dossche Mills. Dit donker meergranen- en zadenbroodje bevat ± 40% minder verteerbare koolhydraten dan een wit brood. Verder heeft dezelfde producent Artipan Omega-3, met chiazaad en lijnzaad als bron van Omega-3-vetzuren. Gelijkaardig is Pan O'Chia van Komplet Benelux. Ook de verschillende producten met de Kurkumamix van Royal Steensma krijgen een gezond imago. Kurkuma, soms geelwortel genoemd, geeft curry haar gele kleur en is bovendien een krachtige antioxidant. De mix is aangepast voor onze markt en is vrij neutraal van smaak, waardoor hij eigenlijk overal in past, zowel hartig als zoet. In principe gaat er 5% op de bloem. Waldkorn® Vital is een mix voor lichtgekleurd meergranenbrood met een hoog vitamine E-gehalte en verrijkt met calcium. Waldkorn® Deluxe, op zijn beurt, is een donker meergranenbrood op basis van volkorenmeel, met extra zonnebloem- en pompoenpitten.

Broodmixen

OUDE GRAANSOORTEN

Emmer en eenkoren

Spelt en tarwe hebben 1 gemeenschappelijke voorloper: emmer, ook wel tweekoren genoemd, het graan van de Romeinen en Egyptenaren. De vader van emmer, en dus de grootvader van spelt en tarwe, is eenkoren. De eerste graansoort die onze voorouders 10.000 jaar geleden begonnen te telen. Deze échte oude granen hebben een unieke smaak. Gezien het lage rendement, zijn er echter weinig landbouwers die deze granen zaaien. Daarom heeft CSM exclusief voor het merk Waldkorn® een overeenkomst gesloten met 150 landbouwers in Oostenrijk, Hongarije en Slowakije. Waldkorn® biedt dan ook mixen met échte oude granen vol authenticiteit: Waldkorn® Trispelti 100%, Waldkorn® Oude Granen en Waldkorn® Croissant & Brioche.

Broodmixen

Spelt in de hoofdrol

Broden met spelt op kop, boordevol eiwitten, zijn erg gegeerd. Het Tonus Brood van Komplet Benelux is een meergranenmengeling met als hoofdbestanddeel spelt, verrijkt met pompoenpitten, zonnebloempitten en lijnzaad. Artipan Oergranenbrood van Dossche Mills bestaat uit een selectie van negen granen en zaden waaronder spelt, teff, haver, quinoa en rogge. Spelt-Honing van Bake-Performance voor de ambachtelijke bakker is een lekker en voedzaam broodje.

Voor wie geen fan is van zaden en pitjes, biedt Rex Blandink van IREKS uitkomst. Alle voordelen van spelt in een wit brood met een smakelijk aroma, en daarbij een alternatief voor de gewone “witte" boterham waar kinderen dol op zijn. Rex Synergie Original van IREKS bestaat bijna volledig uit speltgraan met een goede verhouding tussen smaak en afbeet dankzij de combinatie van pompoen- en zonnebloempitten en lijnzaad. Paniflower lanceert in zijn Belgicagamma momenteel het Haver & Spelt- brood. Deze twee granen zijn evenwichtig verwerkt in een uitgebalanceerde melange.

Haver en rogge

Haver is voedzaam, ze oefent een positieve werking uit op de darmflora en versterkt het immuunsysteem. Puratos lanceerde Vita+ Havermout; havermout wint aan populariteit en is een vaste waarde bij het ontbijt. RexCountry van IREKS combineert al het goede van haver met een lekkere moutsmaak.

Broodmixen

De samenstelling is uniek door het hoge percentage havervolkorenmeel, gerolde havervlokken en havergrutten, zonnebloempitten en geel lijnzaad. Waldkorn® Haver bevat een zeer hoog percentage haver (26% haver in het brood) en is 'rijk aan vezels (6 %)'. Rogge bezit dan weer een hoog gehalte aan vezels en mineralen. Voordelen zijn de hoge voedingswaarde en de positieve werking op de suikerspiegel en de darmflora. Rex Delicatesse van IREKS is gemaakt van tarwe en rogge, verfijnd met aromatische desem en geroosterde mout. Rijk gevuld met zonnebloempitten, gebroken soja en lijnzaad. Voor een smaakvol brood met een zachte bruine kruimkleur en een knapperige korst.

Superfood quinoa

Is verwant aan spinazie, snijbiet en rode biet. De vruchten van de plant worden in de vorm van hele korrels of meel verwerkt. 'Superfood' quinoa is makkelijk verteerbaar, quasi vetvrij, en bevat weinig zetmeel. In de samenstelling Mix Quinoa gebruikt IREKS rode quinoa met een iets stevigere structuur en een uitgesproken nootachtige smaak. De mix laat zich makkelijk verwerken in broodjes, croissants, wraps, naan, baguettes ... Een bijkomend voordeel is dat quinoa glutenvrij is.

Opnieuw ontdekt

Boekweit is voedzaam en licht verteerbaar, terwijl maïs veel vitamine B bevat en een bron is van magnesium, koper, ijzer en zink. Gierst wordt soms aan mengsels toegevoegd vanwege de vezels en eiwitten.

SPRAAKMAKENDE INGREDIENTEN

Glutenvrij

Broodmixen

Glutenvrij is tegenwoordig een veelbesproken trend. Naar schatting één procent van de wereldbevolking heeft coeliakie of glutenintolerantie. Daarnaast is er een grote groep met glutensensitiviteit. Gluten, een eiwit dat in tarwe, rogge, spelt en gerst zit, wordt door heel wat mensen niet of moeilijk verdragen. Dossche Mills bracht daarom Florine op de markt op basis van rijst, voor een 100% glutenvrij brood met een optimale kruim, een mooie korstkleur en een aangename geur en beet. Ook KOMPLET heeft een specifieke mengeling geschikt voor de bereiding van wit of donker brood, broodjes, koekjes en deeg voor pizza, brioche ... zonder gluten of lactose. IREKS heeft drie glutenvrije mengsels, Bropain, Multi en Dark, met oliehoudende zaden. Let bij het bakken op voor contaminatie en hou de productie van glutenvrij brood strikt gescheiden van uw andere broden.

Clean label

Hoewel er voor vers brood geen ingrediëntenlijst op de verpakking hoeft, speelt clean label wel degelijk in op een stijgende vraag vanuit de markt. Dossche Mills lanceerde met Artipur een aantal gebruiksklare mengelingen voor speciale broden, zonder actieve emulgatoren, gemakkelijk en naar eigen smaak te bereiden. Daarnaast ontwikkelde dit bedrijf onlangs Forti Key One 'Clean label' (E-nummervrij), een geconcentreerd, multifunctioneel broodverbetermiddel uitsluitend op basis van ascorbinezuur uit de acerolakers en enzymen. Het is geschikt voor wit en krokant brood. Dit verbetermiddel staat garant voor tolerantie, volume en vershouding. Bij Puratos is clean label de standaard bij de ontwikkeling van nieuwe mengelingen. Zo bevatten de recent gelanceerde broodmixen voor Smurfenbrood en Vita+ Havermout geen additieven en werd de Vita+ Volkoren ook clean label gemaakt. Ook Waldkorn® heeft varianten zonder e-nummers. De consument wil eerlijke producten én hij weet graag waar de producten vandaan komen. Hij kiest daarbij voor een korte keten. Daarom grijpt Nova Molens terug naar bloemtypes die géén additieven bevatten, zowel in biologische als in conventionele bloem (clean label of zelfs nog verder).

Broodmixen

NIEUWE SMAKEN EN TEXTUREN

Nieuwe smaken zijn vooral het resultaat van desems en gedroogde desems die een vollere smaak en geur geven. Op het vlak van textuur merken we een kleine wijziging in de richting van een iets fijnere kruim. Opvallend is dat de broodstructuur in Vlaanderen luchtiger is en in Wallonië compacter. Alle Natugran producten van Nova Molens zijn biologisch en zonder additieven. Hierdoor bekomt u vanzelf 'nieuwe' smaken - al gaat het eigenlijk om de smaken van weleer die terugkeren - en nieuwe texturen. De consument proeft ook graag streekspecialiteiten. Artipan Fjord van Dossche Mills, een Scandinavisch broodje met een een unieke kruidenmengeling, verkoopt goed. Een KOMPLET mengeling voor Zwitsers brood (licht of donker) is geschikt voor baguettes, snelle bereiding en Parisienne rustique.

FLEXIBELE OPLOSSINGEN VOOR DE BAKKER

Broodmixen

De laatste jaren zijn consumenten veeleisender geworden: vroeger waren ze tevreden met keuze uit wit-, bruin- en volkorenbrood. Vandaag schakelen ze meer en meer over op meergranenbrood in alle soorten mengelingen. Uw klant is dan ook vertrouwd geraakt met de voordelen van meergranenbroden zoals de smaak en de positieve invloed op de gezondheid. Bovendien staat hij open voor meergranenbrood in alle vormen en soorten: groot, klein, krokant, mais, muesli ... Hierdoor is de complexiteit van productie, logistiek en administratie toegenomen voor de bakker. Flexibel inspelen op deze evolutie is dan ook een hele uitdaging voor de sector. Zeelandia ontwikkelde verschillende types Panoplussen, meergranenmixen die een deel van de bloem vervangen in uw normale recepturen. De toevoeging hangt af van uw smaak: van een vleugje (10%) tot een uitgesproken smaak (25%).

Op deze manier biedt u de variëteit aan die de consument zoekt, zonder aankoop- en stockageproblemen. Verkrijgbaar in vijf varianten: Panoplus Kornplus en Sunflower zijn twee mixen voor licht meergranenbrood met o.a. zonnebloempitten en lijnzaad. Panoplus Dark en Panoplus Double Dark voor donker en zeer donker meergranenbrood bevatten lupinegranulaat. Panoplus Maïs, ten slotte, is een mix met o.m. mais en specerijen voor licht meergranenbrood. Paniflower biedt gebruiksvriendelijke Clicks aan via zijn Happy Baker gamma. Een maximaal gebruik van de silobloem en toch uitgebreid variëren staan hierin centraal.