naar top
Menu
Logo Print

NIEUWSTE GENERATIE OVENS ENERGIEZUINIGER DAN OOIT

Flexibel & energie-efficiënt inspelen op vraag wordt voor bakker een koud kunstje

Verhoest
De beste elektrische module oven. De alles bakker, ook met inschietapparaten.

Nu steeds meer (buurt)supermarkten 'vers' brood aanbieden, is het voor de warme bakker belangrijker dan ooit om zich door middel van een uniek en hoogkwalitatief gamma te onderscheiden. Gelukkig laat de nieuwste generatie bakovens u toe om snel, energiezuinig én flexibel een gevarieerd assortiment topproducten tevoorschijn te toveren. Van ovens waarin u tegelijk meerdere producten op verschillende temperaturen kunt bakken tot wagenovens die u vingervlug in een stenen vloeroven kunt transformeren: anno 2018 bestaat er voor elke bakker een perfecte energie-efficiënte oplossing op maat

.

ovens bakkerij

ENERGIEZUINIGER

Omdat energiekosten de komende jaren veeleer zullen stijgen dan dalen, hebben ovenbouwers van energiezuinigheid een speerpunt in innovatie gemaakt.

Warmteterugwinningssystemen

Diverse fabrikanten hebben de energie-efficiëntie van hun ovens gevoelig opgekrikt met behulp van geïntegreerde warmteterugwinningssystemen waarbij de restwarmte uit rookgassen niet langer wordt afgevoerd, maar optimaal gerecupereerd wordt.Zo bestaan er tegenwoordig systemen waarbij vuurvaste stenen als warmtebuffer fungeren: ze houden de restwarmte tijdelijk vast en zorgen er dankzij hun geleidelijke afgifte van stralingswarmte voor dat de gebruikelijke temperatuurdaling tijdens het inovenen tot een minimum herleid wordt. Omdat de brander dankzij deze supplementaire stralingswarmte minder convectiewarmte moet produceren, leveren dergelijke systemen naast energie- en tijdswinst ook kwaliteitswinst op. Een brander die hevig moet stoken tijdens het bakken, kan immers tot ongewenste donkere verkleuring van de producten leiden. Bijkomend effect op de bakkwaliteit? Omdat de temperatuurdaling tijdens het inovenen wordt afgeremd, zullen het deeg en de korst zich beter ontwikkelen. Er zijn intussen ook warmteterugwinningssystemen op de markt waarbij de gewonnen restwarmte niet enkel wordt ingezet om de bakkamer te verwarmen, maar ook om het stoomapparaat mee aan te drijven.

hein ovens

Hoogwaardige warmte-transfers

Nieuw zijn ovens die verwarmen met thermische olie niet, maar in het kader van stijgende energieprijzen zijn ze wel actueler dan ooit: in vergelijking met warmteoverdracht via hete lucht, stoom of water, ligt hun calorische waarde immers vele malen hoger, waardoor de ketel een efficiëntie haalt van 87 %. Omdat thermische olie de warmte zacht en constant afgeeft, gaat energiewinst ook hier gepaard met uitstekende bakresultaten. Dankzij de sterke warmte-isolerende eigenschappen van ovens op basis van thermische olie, heeft inovenen ook hier geen impact op de producten in de bakkamer. Dat betekent dat de bakker dus flexibel, als het eigenlijke bakproces al bezig is, kleine batches kan inovenen.

Optimale isolatie

Om warmte- en stoomverlies te minimaliseren, wordt vanzelfsprekend ook sterk op isolatie ingezet. Denk maar aan het gebruik van rotswolpanelen, zware klemdeuren met hefboommechanisme en deurruiten met infraroodfilter, driedubbel glas of warmte-reflecterende coating. Naast energiewinst leveren dampdichte deuren ook een belangrijk onderhoudsvoordeel op: er ontstaan geen donkere dampvlekken op het deurfront.

Intelligente computersbakerij oven

Om te vermijden dat u uw oven tussen verschillende baksessies door volledig moet blijven verwarmen, rusten steeds meer ovenbouwers hun ovens uit met een Eco-modus. Dergelijke modus laat de oventemperatuur zakken tot het meest economische peil en houdt die temperatuur vervolgens constant, zodat de oven bij de eerstvolgende baksessie met een minimum aan energie/tijd weer op baktemperatuur is. Nog vooruitstrevender zijn ovens met intuïtieve computers, die door middel van sensoren de effectieve energie-absorptie tijdens het bakproces meten en daar het stroomverbruik zo efficiënt mogelijk op afstemmen.

Multi-thermisch bakken

Flexibel en energiezuinig

Verschillende producten op verschillende temperaturen bakken, kostte de bakker vroeger veel tijd (serieel bakken in eenzelfde oven) en/of geld (synchroon bakken in meerdere ovens tegelijk). Tegenwoordig kan het ook snel en (energie)zuinig. Heel wat ovenbouwers ontwikkelden immers multi-thermische ovens, waarbij de baktemperatuur per vloer onafhankelijk kan worden ingesteld. Op die manier kunt u niet alleen verschillende producten op verschillende temperaturen bakken, maar ook onbenutte zones volledig uitschakelen. Bij de elektrische ovens is het aantal etages quasi onbeperkt, bij de gas- en olieovens is er doorgaans sprake van maximaal twee gescheiden thermische circuits.

Ook hybride unox bakkerij oven

Ook hybride ovens, waarbij 2 à 3 gas(olie)gestookte ringbuisetages gecombineerd worden met een elektrische bovenetage, laten toe om tegelijk op twee verschillende temperaturen te bakken. Grote voordeel van deze hybride systemen is dat de elektrische bovenkamer mee profiteert van de opstijgende warmte die via de onderliggende delen wordt doorgegeven. Voor kleinere batches hoeft u enkel het elektrische gedeelte in te schakelen.

WAGEN- EN VLOEROVEN IN EEN

Om de flexibiliteit van de ambachtelijke bakker nog verder te verhogen, pakten verschillende ovenbouwers ook uit met wagenovens die tevens als vloeroven kunnen gebruikt worden. Zo bestaan er niet alleen wagenovens die op minder dan twee minuten tijd in een stenen vloeroven kunnen omgebouwd worden (in- en uitovenen d.m.v. een tapijtwagen), maar ook wagenovens die de bakresultaten van een vloeroven combineren met het gemak van een rotatieoven (in- en uitovenen met speciale wagens met ovenbodems).

COMPACTER EN STILLER

Vloerovens worden steeds kleiner, maar ook in het segment rotatieovens groeit het aanbod hypercompacte modellen op maat van de ambachtelijke bakker. Zo kunt u op een oppervlakte van amper 2,2m² al van 9m² bakoppervlakte genieten en werden speciaal voor lage ateliers ook rotatie-ovens ontwikkeld die amper 2m30 hoog zijn. Ovens worden ook steeds geruislozer: ventilatoren worden steeds vaker in het dampkapkanaal ingewerkt, om het geluid te dempen.

BAKPERFECTIE

Fabrikanten zetten tot slot ook in op het zeer precies regelen van de hoeveelheid stoom. Zo zorgen ovenbouwers er niet alleen voor dat ook bij intensief gebruik voldoende stoom voor elke bakbeurt gegarandeerd is, maar ook dat een teveel aan stoom vermeden wordt. Vernieuwend zijn ook ovens waarmee al delicate stoomprocessen vanaf 35°C mogelijk zijn.