naar top
Menu
Logo Print
02/10/2018 - MARIE VERHULST

BELGIUM BAKERY AWARDS 2018 UITGEREIKT

Bakery ging op maandag 1 oktober voor de eerste keer op zoek naar de Beste Pistolet en het Beste Luxebrood en het Beste Nutritionbrood van het Jaar. In deze wedstrijd konden bakkers en leerling-bakkers hun creactie(s) laten beoordelen door een deskundige jury.

PARTNERS

sponsor bakery awards

WINNAARS

Beste Pistolet

De pistolet die doorgaat als het visitekaartje van de bakker is een uiterst geschikte categorie om je als bakker te profileren voor een vakwedstrijd. De zoektocht naar de Beste Pistolet van 2018 werd gehouden in twee categorieën: professionele bakkers en leerling-bakker. De kandidaten moesten 30 stuks binnenbrengen op de finaledag. Dit kleinbrood werd beoordeeld op smaak, gebruikte technieken en vormgeving

Professionelen:

Van links naar rechts: Frimout - Ronald Adams - Willem Matthys
Van links naar rechts : Frimout - Adams - Willem-Matthys

1e plaats:
Gabriel Frimout 
Bakkerij Frimout
Nieuwstraat 96
B-8940 Wervik

2e plaats:
Ronald Adams 
Bakkerij Adams 
Molenstraat 63
2387 Baarle-Hertog

3e plaats: Willem Matthys
Bakkerij Matthys Willem
Sint-Katelijnestraat 59
2800 Mechelen

Bekijk hier alle inzendingen

 

Beste Luxebrood

De kandidaten die meededen voor de prijs van Beste Luxebrood moest 11 stuks inleveren. Tien maal het brood met vulling, en éénmaal het brood zonder vulling zodat het basisdeeg kon geproefd worden. De vorm en afwerking konden creatief ingevuld worden door de deelnemer.

Professionelen:

1e plaats:
Quentin Callier
Boulangerie Pâtisserie Callier
Waterloosesteenweg 1251
1180 Ukkel

mosterdbroodmosterdbrood

2e plaats:
Guillaume Lecocq
Boulangerie Le Petit Garin
Rue Hornet 3
6567 Merbes-le-Château

pecannotenbroodpecannotenbrood

 

3e plaats:
Gabriel Frimout
Bakkerij Frimout
Nieuwstraat 96
B-8940 Wervik

kramiekbroodkramiekbrood

Bekijk hier alle inzendingen

 

Beste Nutritionbrood

Nutritionbrood (brood van (oer)granen en/of zaden) is zodanig bereid dat het een surplus aan vezels, eiwitten en andere micronutriënten (zoals vitaminen en mineralen) oplevert. De vorm en afwerking werdeen creatief ingevuld worden door de deelnemer. Voor de Jury beoordeelde deze broden op smaak, gebruikte technieken, vormgeving en samenstelling/voedingswaarde* (dit laatste door onafhankelijke voedingstechnologen van UGent).

Student: Jorne Lauwers

jorne lauwersjorne lauwers

Professionelen:

1e plaats: Hans Torfs
Broodbroeders
Stationsstraat 11
2800 Mechelen

hans torfshans torfs

2e plaats:
Biobakkerij De Trog
Rozendaalstraat 65
8900 Ieper

de trogde trog

3e plaats: Vincent Devos
Maison Devos
Place de Lille, 1
7500 Tournai

devosdevos

Bekijk hier alle inzendingen

 

 VERSLAG 

WINNAARSOp 1 oktober 2018 organiseerde het vakblad Bakery voor het eerst de Bakery Awards. Een elfkoppige jury beoordeelde maar liefst 33 creaties in de drie categorieën (nutritionbrood, luxebrood en pistolet). Bakery is alvast zeer tevreden met deze eerste editie. 

Bij een gloednieuw vakblad hoort een gloednieuwe vakwedstrijd. Het doel van de wedstrijd was om de ambacht van de bakker te ondersteunen en in de kijker te plaatsen. De Bakery Awards is de ideale manier om hun vakmanschap te etaleren. Daarnaast vinden we het ook niet onbelangrijk om brood in een positief daglicht te plaatsen en wel degelijk behoort tot een gezond voedingspatroon. Tijdens de uitreiking brachten de partners (Ceres, CSM Bakery Solutions, Wouters, La Lorraine) een korte pitch voor dat de winnaars per categorie bekend gemaakt werden. Per categorie werd er een top 3 gekozen en bij de categorie Nutritonbrood viel ook een student in de prijzen.

Bakery wil graag alle deelnemers bedanken voor het vertrouwen in deze eerste editie. Daarnaast heeft de jury uitstekend werk geleverd bij de beoordeling van alle creaties. Bedankt aan de organisatie van Kortrijk Xpo en Broodway om de wedstrijd mee te helpen in goede banen te leiden! Als laatste heeft de Ugent voor een absolute meerwaarde gezorgd bij het bestuderen en evalueren van de nutritionbroden. Bedankt Ingrid De Leyn, Filip Van Bockstale en Lore Daelemans.

 Op naar een tweede editie!

WINNAARS AAN HET WOORD

Beste Pistolet - Gabriel Frimout

Beste Luxebrood - Quentin Callier

Beste Nutritionbrood - Hans Trog

Beste Nutritionbrood categorie studenten - Jorne Lauwers

JURERING

De creaties werden blind geproefd door de jury. Zij gaven een score mee voor smaak, originaliteit, uitvoeringstechnieken en design.

Jury

jury aan het werkDe jury werd samengesteld uit gevestigde waarden in de sector.

Guido Devillé - Alimento
Filip Van Bockstaele - Ugent/Alterbake
Ingrid De Leyn - Ugent/Alterbake
Lori Daelemans - Ugent/Alterbake
Patrick Roels - Aspirant Baker
Hendrik Deschacht - Auteur en adviseur
Hugo Dewitte - Bakkerij Dewitte - Weba
Steve Desmedt - Bakkerij Desmedt - Weba
Eric Thyssen - Thyssen consultancy
Alain Bury - Alimento
Servaas Van Mullem - Lesgever & consultant
Antoon Warlop - Bakkerij Toon Warlop
Karl Vandermeerrsch - Technisch adviseur

 

Jurylid Patrick Roels aan het woord