naar top
Menu
Logo Print

Waarom het als bakker belangrijk is om deel te nemen aan vakwedstrijden

Bart SchelstraeteBart Schelstraete van Bakkerij Sint Anna in Zottegem is een fervente deelnemer aan vakwedstrijden:

“Ik heb vakwedstrijden altijd als erg inspirerend ervaren. Je ontdekt zoveel nieuwe zaken en ontmoet nieuwe mensen, waar je achteraf sowieso inspiratie uit haalt. Je wordt er ook een beter bakker door. Het vergt wel degelijk een investering in tijd en geld om mee te doen aan vakwedstrijden, maar het loont echt wel de moeite. Mijn bierbrood bijvoorbeeld verkoop ik nog altijd zeer goed. Die vrije dagen die ik daarvoor opgeofferd heb, worden op die manier terug betaald. Het stimuleert je als bakker om steeds het onderste uit de kan halen."

Wat is de meerwaarde voor de bakker?

“Naast het feit dat je er een enorme inspiratie uithaalt, is het commerciële aspect ook zeer interessant. Meedoen aan vakwedstrijden is sowieso een enorme boost voor je omzet en aantal klanten. Niet alleen in de professionele wereld, maar ook de consument hechten veel belang aan een bakker die wat competitief ingesteld is. Telkens ik meedoe aan een wedstrijd, maak ik genoeg ruchtbaarheid, je klanten leven echt met je mee en samen streef je naar de eerste prijs."

Waarom heb je in het verleden meegedaan met vakwedstrijden?

“Van zodra ik van de schoolbanken was, heb ik meteen meegedaan aan wedstrijden. In het begin ben je soms teleurgesteld omdat je bijvoorbeeld laatste eindigt. Maar na een paar weken was die goesting er bij mij terug om me toch te blijven inschrijven voor vakwedstrijden."

Wat vindt u van het initiatief van de Bakery Award?

“Een nieuw initiatief kan ik alleen maar toejuichen. Ik vind het een zeer goed idee en leuk dat de bakkers ook eens in de aandacht komen. Iets wat nog te weinig gebeurt in vergelijking met andere ambachtelijke beroepen."