PMG BAKERY AWARDS 2018 UITGEREIKT
Bakery ging op maandag 1 oktober voor de eerste keer op zoek naar de Beste Pistolet en het Beste Luxebrood en het Beste Nutritionbrood van het Jaar. In deze wedstrijd konden bakkers en leerling-bakkers hun creactie(s) laten beoordelen door een deskundige jury.
PARTNERS

WINNAARS
Beste Pistolet
De pistolet die doorgaat als het visitekaartje van de bakker is een uiterst geschikte categorie om je als bakker te profileren voor een vakwedstrijd. De zoektocht naar de Beste Pistolet van 2018 werd gehouden in twee categorieën: professionele bakkers en leerling-bakker. De kandidaten moesten 30 stuks binnenbrengen op de finaledag. Dit kleinbrood werd beoordeeld op smaak, gebruikte technieken en vormgeving
Professionelen:
1e plaats:
Gabriel Frimout
Bakkerij Frimout
Nieuwstraat 96
B-8940 Wervik
2e plaats:
Ronald Adams
Bakkerij Adams
Molenstraat 63
2387 Baarle-Hertog
3e plaats: Willem Matthys
Bakkerij Matthys Willem
Sint-Katelijnestraat 59
2800 Mechelen
Beste Luxebrood
De kandidaten die meededen voor de prijs van Beste Luxebrood moest 11 stuks inleveren. Tien maal het brood met vulling, en éénmaal het brood zonder vulling zodat het basisdeeg kon geproefd worden. De vorm en afwerking konden creatief ingevuld worden door de deelnemer.
Professionelen:
1e plaats:
Quentin Callier
Boulangerie Pâtisserie Callier
Waterloosesteenweg 1251
1180 Ukkel


2e plaats:
Guillaume Lecocq
Boulangerie Le Petit Garin
Rue Hornet 3
6567 Merbes-le-Château


3e plaats:
Gabriel Frimout
Bakkerij Frimout
Nieuwstraat 96
B-8940 Wervik


Beste Nutritionbrood
Nutritionbrood (brood van (oer)granen en/of zaden) is zodanig bereid dat het een surplus aan vezels, eiwitten en andere micronutriënten (zoals vitaminen en mineralen) oplevert. De vorm en afwerking werdeen creatief ingevuld worden door de deelnemer. Voor de Jury beoordeelde deze broden op smaak, gebruikte technieken, vormgeving en samenstelling/voedingswaarde* (dit laatste door onafhankelijke voedingstechnologen van UGent).
Student: Jorne Lauwers


Professionelen:
1e plaats: Hans Torfs
Broodbroeders
Stationsstraat 11
2800 Mechelen


2e plaats:
Biobakkerij De Trog
Rozendaalstraat 65
8900 Ieper


3e plaats: Vincent Devos
Maison Devos
Place de Lille, 1
7500 Tournai


VERSLAG
Op 1 oktober 2018 organiseerde het vakblad Bakery voor het eerst de PMG Bakery Awards. Een elfkoppige jury beoordeelde maar liefst 33 creaties in de drie categorieën (nutritionbrood, luxebrood en pistolet). Bakery is alvast zeer tevreden met deze eerste editie.
Bij een gloednieuw vakblad hoort een gloednieuwe vakwedstrijd. Het doel van de wedstrijd was om de ambacht van de bakker te ondersteunen en in de kijker te plaatsen. De PMG Bakery Awards is de ideale manier om hun vakmanschap te etaleren. Daarnaast vinden we het ook niet onbelangrijk om brood in een positief daglicht te plaatsen en wel degelijk behoort tot een gezond voedingspatroon. Tijdens de uitreiking brachten de partners (Ceres, CSM Bakery Solutions, Wouters, La Lorraine) een korte pitch voor dat de winnaars per categorie bekend gemaakt werden. Per categorie werd er een top 3 gekozen en bij de categorie Nutritonbrood viel ook een student in de prijzen.
Bakery wil graag alle deelnemers bedanken voor het vertrouwen in deze eerste editie. Daarnaast heeft de jury uitstekend werk geleverd bij de beoordeling van alle creaties. Bedankt aan de organisatie van Kortrijk Xpo en Broodway om de wedstrijd mee te helpen in goede banen te leiden! Als laatste heeft de Ugent voor een absolute meerwaarde gezorgd bij het bestuderen en evalueren van de nutritionbroden. Bedankt Ingrid De Leyn, Filip Van Bockstale en Lore Daelemans.
Op naar een tweede editie!
WINNAARS AAN HET WOORD
Beste Pistolet - Gabriel Frimout
Beste Luxebrood - Quentin Callier
Beste Nutritionbrood - Hans Trog
Beste Nutritionbrood categorie studenten - Jorne Lauwers
JURERING
De creaties werden blind geproefd door de jury. Zij gaven een score mee voor smaak, originaliteit, uitvoeringstechnieken en design.
Jury
De jury werd samengesteld uit gevestigde waarden in de sector.
Guido Devillé - Alimento
Filip Van Bockstaele - Ugent/Alterbake
Ingrid De Leyn - Ugent/Alterbake
Lori Daelemans - Ugent/Alterbake
Patrick Roels - Aspirant Baker
Hendrik Deschacht - Auteur en adviseur
Hugo Dewitte - Bakkerij Dewitte - Weba
Steve Desmedt - Bakkerij Desmedt - Weba
Eric Thyssen - Thyssen consultancy
Alain Bury - Alimento
Servaas Van Mullem - Lesgever & consultant
Antoon Warlop - Bakkerij Toon Warlop
Karl Vandermeerrsch - Technisch adviseur