8 redenen waarom broodmixen ook voor uw zaak een meerwaarde zijn

speel naadloos in op de verwachtingen van de hedendaagse consument

broodmixen

Broodmixen zijn niet meer weg te denken in de moderne bakkerij. Wie een breed en gevarieerd assortiment wil aanbieden aan zijn klanten, kan vertrouwen op de vele broodmixen op de markt. Want ook dat vraagt de hedendaagse consument bij zijn favoriete bakker. Bovendien kan u via broodmixen als eerste inspelen op de meest recente trends. Wat zijn de vele voordelen en verlies je bij gebruik van broodmixen meteen ook je eigenheid? Antwoorden die u ongetwijfeld wil weten.

Wat zijn broodmixen?

Een broodmix is een samenstelling van bloem en/of meel van een of meerdere graansoorten met andere ingrediënten. Deze kunnen pitten, zaden, specerijen, vet, enzymen, enzovoort zijn. Bij de samenstelling van een broodmix, houdt men steeds een aantal belangrijke criteria in het achterhoofd om een ‘doel’ te bereiken. Dit kunnen ingrediënten zijn die zorgen voor een bepaalde smaak, kleur of geurbeleving aan het brood. Broodmixen worden gebruikt bij de productie van brood. Verder kunnen er ook ingrediënten toegevoegd worden om een nog hoger voedingsgehalte te creëren indien gewenst.

Wat is een goede broodmix?

Voor elk type brood bestaat er een broodmix op de markt, waardoor u als bakker een eindeloze keuze hebt en deze tevens ook kunt bieden aan uw klanten. Een goede broodmix wordt samengesteld uit kwaliteitsvolle ingrediënten, afgestemd op de noden van de bakker en de vraag van de consument. Bovendien is het vooral belangrijk dat de broodmix goed verwerkbaar is door de bakker en dat er een lekker brood van kan gemaakt worden dat bij uw klanten in de smaak valt.

Hoe werkt het?

Bij het maken van een brooddeeg, hoeft u als bakker enkel water, gist, zout en een bepaalde hoeveelheid bloem of meel aan een broodmix toe te voegen. De toevoeging van bloem of meel hangt af van de dosering van mix. Soms dient u nog 50% bloem toe te voegen, soms dan maar 20% en bij een compleetmix (100%) geen bloem meer.

Aan sommige broodmixen wordt ook een actieve broodverbeteraar toegevoegd. Daarnaast bestaan er ook broodmixen met actieve en niet-actieve broodverbeteraars. Het verschil zit in dat een actieve verbeteraar het brood ondersteunt in de werking van gluten, gist, volume, kleur, kruim … Niet-actieve broodverbeteraars werken vooral op de vershoudbaarheid van het brood. Een combinatie van beide wordt dikwijls gebruikt. De keuze hangt af van het type brood dat de bakker maakt en waarvoor hij het maakt. Sommige fabrikanten maken deze onderverdeling niet, of bieden maar één type aan.

Waarom kiezen voor broodmixen?

1. Ruim assortiment

De hedendaagse consument is op zoek naar heel wat variatie in zijn broodproducten. Zo wil hij de ene dag een eenvoudig wit brood, de andere dag een volkoren en nog een andere dag een zuiders meergranenbrood. Door het gebruik van broodmixen kan u op een makkelijke manier uw broodassortiment uitbreiden en naadloos inspelen op die vraag naar variatie, zonder dat u hierdoor overbelast wordt. Bovendien is het voor u als bakker niet altijd evident om het bos nog door de bomen te zien als het over de smaak en voorkeur van die hedendaagse consument gaat.

2. Groot gebruiksgemak

De toepassing van broodmixen geeft u een groot gebruiksgemak. U dient enkel te kijken welke ingrediënten er moeten toegevoegd worden, alsook de juiste hoeveelheid. Het grote gebruiksgemak laat u toe om ook zeer efficiënt te werk te gaan. Het grote gebruiksgemak is voor veel bakkers dan ook een van de belangrijkste redenen om voor broodmixen te kiezen.

3. Tijdswinst

Een efficiënte werkwijze brengt meteen een tijdswinst met zich mee. Tijd die u als bakker zeker niet op overschot heeft en waar elke minuut telt. Dat brengt rust in de bakkerij. Met behulp van broodmixen dient u ondanks een ruim assortiment geen extra tijdsdruk te ervaren.

4. Consistentie

Bovendien krijgt u dankzij het gebruik van broodmixen, steeds een constante kwaliteit van de broodproducten. Dankzij die consistentie loopt u ook veel minder het risico op mislukte creaties en verspilling van grondstoffen.

5. Inspelen op trends

Fabrikanten zijn vaak de eersten die mee zijn met de laatste trends en innovaties bij broodproducten. Ze hebben dan ook vaak zeer snel die trends in hun assortiment opgenomen. Denk maar aan clean label, het gebruik van oergranen, vegan, enzovoort. Het gebruik van een broodmix geeft als voordeel dat alle ingrediënten die trendy zijn al in de broodmix zitten. Zo hoeft u zelf niet uit te zoeken hoe u een brood dat perfect beantwoordt aan de huidige trends kan samenstellen.

6. Claims en voedingswaarden zijn bekend / makkelijker te berekenen

De hedendaagse consument is niet alleen op zoek naar een zeer uitgebreid assortiment, hij durft al eens een kritische vraag stellen. U zal ongetwijfeld ook al vragen gekregen hebben over de ingrediënten van het brood, of het bio is, is het clean label, enzovoort. Dankzij broodmixen kan u moeiteloos een eenduidig antwoord bieden. De fabrikant geeft u de voedingswaarden, waardoor u op uw beurt transparant kan zijn naar uw klanten.

7. Marketingondersteuning

Voor broodmixen van merkenbroden kan u als bakker rekenen op marketingondersteuning van de fabrikanten. Dankzij deze merkenbroden kan u meegenieten van de naambekendheid. Er zijn immers heel wat klanten die gek zijn op deze merkenbroden. Als u een van de bakkers bent die dit type broden aanbiedt, bereikt u misschien een nieuw publiek.

8. Speciale combinaties

Sommige broodmixen zijn iets specialer gemaakt met verrassende combinaties waardoor u zich als bakker op een makkelijke manier kan onderscheiden. Zo heeft u misschien niet altijd tijd om te experimenteren met nieuwe smaken of ontbreekt het u aan inspiratie. Deze speciale combinaties bieden niet alleen u soelaas, maar verrassen ook uw klanten.

En wat als ik me wil onderscheiden?

Het is vaak een verkeerde opvatting dat als je broodmixen gebruikt, het je alle vorm van authenticiteit en eigenheid ontbreekt. Dat is gelukkig niet waar. Ook met broodmixen kan u uw persoonlijke touch aan het brood geven door nog extra ingrediënten toe te voegen. Denk maar aan (andere) noten, chocolade, fruit, specerijen, enzovoort. U hoeft u als bakker uiteraard niet te houden aan het vooropgestelde recept die de fabrikant meegeeft. Het is bij sommige merkenbroden echter niet mogelijk om nog ingrediënten naar keuze toe te voegen.

Vorm

Elke bakker kan perfect zijn signatuur toevoegen aan al zijn broden, zodat hij voldoet aan de wensen van zijn consumenten. Bovendien kan u met de vorm van het brood voor de nodige variatie en verandering zorgen in uw aanbod, ook al is het een brood dat misschien bij uw collega te koop is. Zo biedt u uw klanten toch een uniek brood aan.

Exclusiviteit

Daarnaast zijn sommige merkenbroden exclusief voor bepaalde segmenten. Op deze manier kan u zich ook perfect onderscheiden van andere collega-bakkers. Zo zijn er sommige fabrikanten die bepaalde mixen enkel aanbieden aan de ambachtelijke bakker.

Praat met uw leverancier

Daarnaast is het belangrijk om met uw leverancier te praten. Vraag naar hun volledige gamma en hoe zij u kunnen helpen om u te onderscheiden. Pols naar hun innovaties en hoe zij inspelen op de huidige trends. Zijn kunnen u ook adviseren hoe u uw eigenheid met een broodmix kan combineren. Bovendien zullen ze u met hun raad en expertise bijstaan om na te gaan welk gamma opportuun is voor uw bakkerij.

 

Reageer

 

Kleurenschema
Aantal tegels per rij
Beeldverhouding
Weergave
Hoeken afronden
0

Welkom bij Bakery 

Bakery maakt gebruik van cookies om uw gebruikservaring te optimaliseren en te personaliseren. Door gebruik te maken van deze website gaat u akkoord met Het privacy- en cookiebeleid.