Duurzaamheid doorheen de keten van Noord-Hollandse Gouda

Al meer dan 100 jaar staat Velder gelijk aan passie voor kaas en synoniem voor de grondlegger van Noord-Hollandse Gouda. Wist je dat Velder, naast een hart voor kaas, ook een hart voor duurzaamheid heeft? De laatste jaren hebben we een grote versnelling gemaakt op het verkleinen van onze ecologische voetafdruk doorheen onze keten. En we plannen om op dit vlak alleen maar meer te gaan versnellen.
Verduurzaming bij onze melkboeren
Twee van de meest belangrijke schakels in deze keten, zijn de melkboer en de kaasmakerij in Lutjewinkel.
Samen met onze melkboeren gaan we op zoek naar manieren om een steentje bij te dragen aan het milieu. Omdat Noord-Hollandse een Beschermde Oorsprongsbenaming heeft, werken we steevast met lokale boeren waardoor bijv. het transport en daarmee ook de CO2-uitstoot wordt beperkt. Onze boeren focussen daarnaast o.a. ook meer en meer op de voeding en samenstelling daarvan voor hun koeien. Maïs van eigen kweek staat bijvoorbeeld vaak op het menu! Dit is CO2-efficiënter dan graan en gras omdat de opbrengst qua oogst vele malen hoger ligt en de koeien vinden het heerlijk. Verder zijn er boeren die hun koeien extra lekkernijen geven zoals citruspulp, opgekocht van de lokale sinaasappelindustrie. Op die manier hoeven de schillen niet weggegooid te worden en hebben de koeien een heerlijke snack als dessert. Hun menu wordt naar analogie vervolledigd met nog een deel andere restproducten uit bijv. de bierindustrie. Alles lokaal en zo dus gerecycleerd!
Duurzamer productieproces in lutjewinkel
In onze kaasmakerij wordt ook hard ingezet op het verduurzamen van het productieproces. Zo is de nieuwe ijswaterinstallatie om de melk te koelen na het pasteuriseren vele malenenergiezuiniger. De wei die als bijproduct van kaasmaken overblijft, wordt vaak inde farma-industrie gebruikt. De bruikbare, vaste stofdeeltjes worden van het watergescheiden door de wei door heel fijne filters te duwen. Doordat alleen de ingedikte suiker blijft hangen, is de wei veel compacter en is er dus minder transport nodig. Dat nieuwe filtersysteem heeft binnen Velder gezorgd voor maar liefst 40 % minder CO2-uitstoot. Daarnaast wordt het water dat doorheen de filters loopt, gereinigd in een eigen waterzuiveringssysteem en vervolgens gebruikt om bijvoorbeeld de melktanks schoon te maken. Op die manier creëren we in Lutjewinkel een gesloten keten en kunnen we het gebruik van leidingwater vermijden.
Verder bouwen aan lekkere, duurzame zuivel, daar gaan we voor met onze Noord-Hollandse Gouda!

