BIOBOER INSTALLEERT ZELF SLAGERSATELIER MET BEHULP VAN BECO
MET MATERIAAL EN ADVIES VAN BECOPANEL
Ergens diep verscholen in de Ardennen ligt Tenneville, een oase van rust en stilte gelegen in de groene driehoek gevormd door La Roche-en-Ardenne, Marche-en-Famenne en Bastogne. Hier staat de bioboerderij van Vanessa Bruyninckx, Patrick Feller en hun drie kinderen. Hun boerderij is gericht op extensieve veeteelt van varkens, runderen en schapen. Alles wordt er zelf geproduceerd, van biovoeding voor de dieren tot pasteien, worsten, pensen, pekelvlees enz. Patrick bewerkt alles van kop tot staart, Vanessa creëert recepten en samen verkopen ze de producten in hun eigen slagerij. Hun atelier richtten ze volledig zelf in met (stock)materialen van Beco.

Keten in eigen handen
De Fellers zijn sedert 1909 veetelers van vader op zoon in Tenneville. “Onze hoeve was vroeger voornamelijk een melkveebedrijf", vertelt Patrick. “Maar toen er onzekerheid bestond over de melkquota, besloten we ons te onderscheiden door het kweken van schapen in buitenloop, varkens en ossen, en hebben we in 2007 de melkproductie stopgezet. We zijn ons vooral gaan specialiseren in het kweken van varkens en bij het begin van 2009 zijn we, zoals alle boeren, geconfronteerd met het veevoeder dat veel te duur werd. Daarom namen we opnieuw een drastische beslissing en beslisten we om de volledige keten in eigen handen te nemen. Vandaag beschikken Vanessa en Patrick eveneens over 35 Angusrunderen, een 80-tal schapen en een 15-tal zeugen die tweemaal per jaar werpen. Alle dieren worden verkocht in onze eigen slagerij."
Volledige vrijheid
Bij Biofarm La Ferme Des Frênes worden de varkens, het 'Sattelschwein', in de weide en zonder hok gekweekt. Ze genieten de volledige vrijheid en krijgen voeding van eigen teelt. “Het Sattelschwein is een oud landras dat hier perfect gedijt", vertelt Vanessa. De toekomstige moeders worden hier in alle rust geboren. Van inseminatie zijn we overgegaan naar een volledige natuurlijke productie en is alles bio. De moeders biggen in het stro op natuurlijke wijze, onder een houten koepel, zonder dat wij ertussen komen. Het enige wat wij doen, is observeren en ze van voldoende eten en drinken voorzien. We laten de natuur volledig haar eigen werk doen en dat loont. Met andere woorden: het is een extensieve productie en dat proef je in de kwaliteit van het biovlees. Het vlees beschikt over meer vetafzet, wat zorgt voor een rijkere smaak. Bovendien is door de buitenloop het vet ook veel gezonder dan intensief gekweekte varkens. “
“Wij hebben het atelier en de beenhouwerij volledig zelf ingericht met de producten van Beco”
Doe-het-zelf
Vanessa en Patrick wilden varkens kweken op hun eigen manier. Patrick volgde een opleiding tot slager in Namen en het koppel begon zelf aan het verbouwen van hun stallen naar een atelier en beenhouwerij, en dat alles met de panelen, deuren en plinten van Beco.
Uiteraard staat Beco bekend om het feilloos inrichten van ateliers en productieruimten met hoogkwalitatieve materialen zoals glasvezelversterkte polyester, composiet en inox. Een eigen team komt de materialen plaatsen en werkt af tot in de kleinste details. Maar het kan ook anders … Zo kochten Vanessa en Patrick diverse stockmaterialen aan bij Beco om ze zelf te installeren. Deze stockmaterialen zijn eerste keus, maar vertonen bijvoorbeeld een klein schrammetje, zijn eindereeksen enz. én kunnen aangekocht worden met een heel grote korting.
“Uiteraard lieten wij hen niet aan hun lot over", vertelt Jean Van de Putte. “Ons team is hier ter plaatse geweest en heeft de nodige uitleg verschaft. Ook alle juiste installatiemateriaal hebben we hun bezorgd, zodat ze op de juiste manier aan de slag konden. Het resultaat mag dan ook gezien worden en het atelier en de slagerij zien er vandaag uiterst hygiënisch uit. Je koopt hier vandaag fantastische producten van patés tot verschillende soorten worst, bereidingen en de lekkerste stukjes vlees, en dat allemaal zelf vervaardigd door het passionele koppel."

