KeukengereedschappenPremium

TEMPERATUURREGISTRATIE

CORRECTE TEMPERATUURREGISTRATIE WAARBORGT VOEDSELVEILIGHEID

Kies de juiste meetapparatuur

Temperatuur is niet alleen een bepalende factor in de kwaliteit van maaltijden, maar heeft ook een rechtstreekse impact op de voedselveiligheid. Er zijn bij het verwerken van voedsel verborgen risico's op alle niveaus, van de productie tot en met de verkoop. Met de juiste meettemperatuur kunt u alle gevaren vermijden. In dit artikel laten we u de meest aangewezen oplossingen zien om ervoor te zorgen dat uw klanten de kwaliteitsvolle gerechten krijgen die ze verdienen.

MEETTECHNOLOGIE

Bij de verwerking en bewaring van voedingswaren speelt temperatuur een essentiële rol. Bedorven voedsel is dan ook meestal te wijten aan niet correcte koeling. Vandaar dat het meten met de juiste instrumenten absoluut onontbeerlijk is. Temperatuur is, na tijd, de meest gemeten fysische grootheid. Hiervoor worden verschillende thermometers gebruikt. Voor professioneel gebruik zijn dit tegenwoordig digitale thermometers, die bovendien bijzonder nauwkeurig en robuust zijn. Het meten van temperatuur in de voedingsindustrie is mogelijk met contactvoelers of zonder contact.

Temperatuurmeting met contact

Er kunnen drie verschillende technische principes aan de grondslag van een temperatuurmeting met contact liggen: ther-mo-elementen, platinaweerstandssensoren en thermistorvoelers. Thermo-elementen hebben een zeer korte antwoordtijd, zijn nauwkeurig en echte allroundapparaten. Thermistorvoelers, zoals NTC, hebben weliswaar een wat langere antwoordtijd dan thermo-elementen, maar zijn wel nauwkeuriger. Dit type dient voornamelijk voor de controle van vries- en koelruimtes, transportcontrole en controle tijdens de verdeling van maaltijden. Platina weerstandssensoren, zoals PT 1000, hebben een nog langere antwoordtijd, maar zetten daar de hoogste nauwkeurigheid tegenover.

TEMPERATUURREGISTRATIE

Temperatuurmeting zonder contact

Infraroodthermometers meten de temperatuur zonder contact met het product. Door de aard van het systeem, wordt enkel de oppervlaktetemperatuur gemeten en niet de kerntemperatuur. Het meetresultaat is dus afhankelijk van de oppervlakte van de goederen of de verpakking. Grote meetfouten kunnen optreden bij ijskristallen of bij glanzende of spiegelende oppervlakken.

Stationaire meettoestellen

Wanneer over een langere periode gemeten moet worden, worden er dataloggers gebruikt. Een datalogger is een elektronisch meettoestel met een geheugen en een klok, dat registreert op vaste meetintervallen die zijn bepaald door de gebruiker (bijvoorbeeld elke 10 minuten, elke 30 minuten enz.) en die gegevens bewaart.

Wat heb je nodig

Krijg GRATIS toegang tot het artikel
of
Proef ons gratis!Word één maand gratis premium partner en ontdek alle unieke voordelen die wij u te bieden hebben.
  • checkwekelijkse newsletter met nieuws uit uw vakbranche
  • checkdigitale toegang tot 35 vakbladen en financiële sectoroverzichten
  • checkuw bedrijfsnieuws op een selectie van vakwebsites
  • checkmaximale zichtbaarheid voor uw bedrijf
Heeft u al een abonnement? 

Meer weten over

Gerelateerde artikels

Trends 2026 én inspiratie voor eind 2025

Met maar liefst was de Debic-eindejaarsdemonstratie 2025 bijzonder goed gestoffeerd. Bruno Van Vaerenbergh bracht in de demonstratieruimte bij FrieslandCampina (Lummen) de trends voor 2026 waarna Willem Verlooy, Kiki Suijkerbuijk en Sofie Vanderhasselt inspireerden met hun creaties, tips & tricks.

Brood opnieuw positief onder de aandacht bij consumenten & bakkers

Het imago van brood stond de afgelopen decennia onder druk. Toch blijft brood, zeker de volkorenvarianten, perfect passen binnen een gezond, duurzaam en lekker voedingspatroon. Onder het motto ‘Brood, goed verhaal’ werkt het Instituut Brood & Gezondheid vzw (IB&G) al jaren samen met het Nederlands Bakkerij Centrum (NBC) aan campagnes om brood opnieuw positief in de kijker te zetten. Kathou Wagemans van IB&G licht toe hoe de broodsector zich via gerichte communicatie, educatie en samenwerking opnieuw positioneert in het voedingslandschap.

Goed IT-beleid tilt uw bakkerij naar hoger niveau

Software toegespitst op de bakkerij is efficiënt, tijdbesparend en vereenvoudigt al uw taken. Aankoopadministratie en assortimentsbeheer verlopen vlotter, bestellingen worden correct verwerkt en facturen professioneel behandeld. Dankzij inzicht in de cijfers stuurt u de toekomstige verkoop. Automatisatie versoepelt de productie met automatische baklijsten, leveringsbonnen, verdeellijsten en recepturen. Een degelijk systeem houdt verder rekening met consumenteneisen en de wetgeving op het vlak van hygiëne, tracering en etikettering. Specifieke software is daarom een aanrader voor élke bakkerij, ongeacht de grootte.

Als sector sta je sterker dan alleen

Als overkoepelende organisatie van de grondstoffen- en ingrediëntenleveranciers voor de bakkerij-, patisserie-, chocolade- en ijsbereiders zet UNIFA zich in voor een zeer brede sector. Wij spraken met Nathalie De Grauwe, General Manager Belux bij Puratos maar ook voorzitter van UNIFA.

Print Magazine

Recente Editie
17 november 2025

Nu lezen

Ontdek de nieuwste editie van ons magazine, boordevol inspirerende artikelen, diepgaande inzichten en prachtige visuals. Laat je meenemen op een reis door de meest actuele onderwerpen en verhalen die je niet wilt missen.

In dit magazine