COMPUTERGESTUURDE UITROLTAFELS NIET WEG TE DENKEN
Als bakker bent u elke dag in de weer met het uitrollen van deeg. Een uitroltafel is daarbij geen overbodige luxe. Er zijn twee types: de manuele en de automatische uitroltafel; ze garanderen een constante kwaliteit en werken tijdbesparend. Een computergestuurd automatisch model bedienen is bovendien kinderspel; daarvoor is zelfs geen bakkersdiploma nodig. Wat zijn de voordelen van automatische uitroltafels en welke innovaties zijn er op de markt? U leest het hier.

ONMISBAAR IN UW MACHINEPARK
Sinds de uitvinding in de vroege jaren 1950 is de uitroltafel bezig aan een gestage opmars. Vandaag is ze onontbeerlijk in elke ambachtelijke en semi-industriële bakkerij. De tijd van de rolstok is reeds 40 jaar voorbij. Ongelijke boterkoeken, croissants of taartbodems waren vroeger schering en inslag. De consument is in de loop der jaren echter gewend geraakt aan steeds beter afgewerkte bakkerswaren. Hij koopt enkel het lekkerste en best uitziende product. Hierdoor staat de bakker onder druk. De concurrentie loert om elke hoek. Dankzij een uitroltafel maakt u creaties van identieke dikte en met een constante kwaliteit. Dit is de basis van uw succes, elke dag opnieuw.
TWEE SOORTEN UITROLTAFELS
De manuele uitroltafel
Bij een manuele uitroltafel stelt de gebruiker bij elke toer de walsopening manueel in op een door hem bepaalde dikte. Hij duwt op de drukknop of draait aan de hendel om links dan wel rechts te rollen, en stelt de dikte in met een handvat. Naarmate hij de walsen dichter bij elkaar laat komen, wordt de laag deeg dunner en dunner. Totdat uiteindelijk de gewenste einddikte van het deeg is bereikt. Zo werken vergt kennis van het bakkersvak: aan welke dikte start ik? Hoeveel verminder ik de opening tussen de walsen bij de volgende toer? Tot welke einddikte ga ik voor dit product? Het constant controleren en corrigeren bij het ‘toeren’ van het deeg vergt tijd en vakkennis. Enkele hobbybakkers of kleine bakkerijen zweren nog steeds bij dit standaardtype. Er zijn zowel tafelmodellen als vloermodellen op de markt. De standaarduitroltafel is er vanaf €5.000 - €15.000.
De automatische uitroltafel
Een computergestuurde of volautomatische uitroltafel kan ook door iemand bediend worden zonder bakkersdiploma. De verschillende ‘toeren’ zijn vooraf ingesteld. Deze stappen, ingesteld door een vakman, worden bewaard in een programma. De gebruiker volgt vervolgens de instructies op het computerscherm. De rest gaat volledig automatisch: de dikte staat steeds lager tot aan het einde de perfecte dikte is bereikt. Een bloemstrooier is standaard voorzien, net als een meelopvangplaat onderaan die verhindert dat de bloem op de grond belandt. Met een automatische uitroltafel wordt de productietijd herleid tot een minimum. Ze werkt zo’n 30% sneller dan een manuele.
Het eindproduct is steeds identiek en perfect gelijkmatig. Naargelang merk en type zijn er verschillende programma’s, variërend van 50 tot pakweg 100 mogelijkheden voor diverse soorten deeg. Een paar decennia geleden was een computergestuurde machine alleen voor grotere bakkerijen weggelegd, nu is ze vrijwel onontbeerlijk voor iedereen die snel en precies wil werken. Een dergelijke machine kost €15.000 - €30.000.

Wie kiest nog voor een standaarduitroltafel?
Enerzijds worden tegenwoordig croissants en koffiekoeken massaal aangeboden in diepvriesvorm. Heel wat bakkers spenderen dan ook geen tijd meer aan het zelf maken van bijvoorbeeld bladerdeeg. Ze kiezen liever voor dit handige diepgevroren alternatief, gedreven door tijd- en personeelsgebrek die aan de basis liggen van de ommezwaai. Een (duurdere) automatische uitroltafel is geen optie voor wie dit niet dagelijks gebruikt. Daarnaast wordt de standaarduitroltafel nog sporadisch gebruikt voor marsepein, fondant, taartbodems of kleine oplages van bladerdeegproducten. Anderzijds schrikt een automatisch toestel de oudere generatie van bakkers misschien een beetje af. Hoewel alle bewerkingen zeer eenvoudig ingesteld worden, vinden sommige bakkers die automatisatie voor zichzelf een stap te ver.
PLAATSING
Een standaarduitroltafel neemt ongeveer 3 m vloerruimte in beslag, een automatische 3,5-4 m, afhankelijk van het type. De werktafels kunnen na gebruik weggeklapt of weggenomen worden, waardoor het toestel minder plaats inneemt. Sommige modellen zijn gemakkelijk verplaatsbaar dankzij de (fixeerbare) wieltjes die eronder gemonteerd zijn. Voor de installatie volstaat een driefasige elektrische aansluiting.
EENVOUDIG ONDERHOUD
Zowel de standaarduitroltafel als de automatische is voorzien van snel en gemakkelijk te demonteren bloemopvangplaten en schrapers. Dit gebeurt met de hand en vergt geen extra gereedschap. Onderhoud van het toestel beperkt zich tot het proper houden van de machine. De roestvrijstalen uitvoeringen met gladde oppervlakken zonder uitstekende delen maken deze taak nog eenvoudiger.
INVESTERINGSANALYSE
Een automatische uitroltafel kost bijna drie keer meer dan een standaarduitroltafel. Wanneer we de investering afschrijven over 5* jaar, komen we voor een standaarduitroltafel aan €125/ maand. Voor een automatische uitroltafel is dat €335/maand; een groot verschil in kostprijs MAAR met een automatisch model wint u op andere vlakken:
1. De tijdwinst die gemaakt wordt met een automatische uitroltafel vermindert de arbeidskost van de operator.
2. Grondige vakkennis is niet nodig, de automatisch uitroltafel kan door om het even wie bediend worden.
3. Het afgewerkt product heeft een nog constantere kwaliteit.
* Een uitroltafel gaat langer mee dan 5 jaar. Een bakkerij gebruikt deze machine minstens 15 jaar.
INNOVATIES
Extra opties
De laatste tien jaar zijn er weinig innovaties bij manuele roltafels. Bij automatische roltafels zijn extra opties beschikbaar, zoals een automatische snelheidsregeling van de banden. Ze kunnen desgewenst voorzien worden van geïntegreerde snijstations en oprolunits; stuk voor stuk extra opties die de actietijd van de operator verminderen. De machines zijn efficiënt, krachtig en gebruiksvriendelijk. Ze zijn tegenwoordig ook geschikt voor zeer dunne banden en moeilijke degen zoals kruimeldeeg dat een omzichtige bewerking vraagt. U bewaart uw eigen specifieke instellingen eenvoudig in een programma dat u desgewenst een eigen naam geeft.
Bediening
Via touchscreen is de computer gemakkelijk en intuïtief te bedienen, met duidelijke, voor zich sprekende symbolen. Programma’s kunnen bijvoorbeeld bewaard worden op USB-stick. Het is ook mogelijk om multi-programma’s op te stellen of op te vragen voor complexe processen. Hierbij worden dan een aantal programma’s achtereenvolgens doorlopen. Complexe degen en kleine producten zoals pizza’s of taartbodems kunt u in de manuele mode verwerken.
i-Touch bediening (Vandenbroucke Bakkerijmachines)





