Wie zijn de beste chocolatiers van het land?
Gault&Millau maakt nieuwe selectie bekend van 'Chocolatiers van het Jaar 2026'

Gault&Millau heeft voor de tiende keer de toppers van de Belgische chocolateriebranche bekend gemaakt. Drie personen werden bekroond tot 'Chocolatier van het Jaar 2026' - dit voor zowel Vlaanderen, Wallonië als Brussel. Daarnaast benoemde de culinaire gids ook iemand tot 'Discovery of the Year'.
Chocolatier van het Jaar 2026

Vlaanderen - Jannes Deduytschaever, Gent
Jannes Deduytschaever uit Gent veroverde opnieuw de titel Chocolatier van het Jaar voor Vlaanderen, een prestatie die hij eerder al in 2022 behaalde. Tijdens de blindproeverijen kwam zijn vakmanschap benadrukt naar voren: finesse en intense smaakbeleving gingen bij hem hand in hand met een uitzonderlijke afwerking. Zijn creaties, zoals pralines met gekaramelliseerde gezouten boter en agrumtoetsen, bleken bijzonder overtuigend. Als bean-to-bar chocolatiers werken Jannes en zijn partner Karen Van Lysebeth bewust aan de traceerbaarheid en duurzaamheid van cacaobonen, wat hun producten extra onderscheidend maakt
Wallonië - Jean-Philippe Darcis, Verviers
In Wallonië ging de eer naar Jean-Philippe Darcis uit Verviers, een pionier in België op het gebied van bean-to-bar. Hij kreeg lof voor zijn bijna 30-jarige carrière, waarin passie, precisie en nieuwsgierigheid de rode draad vormden. Zijn creaties zijn gebaseerd op fairtrade en biologische cacaobonen, met een subliem beheer van smaken en texturen. Naast chocolatier is hij ook een gedreven ambassadeur van de Belgische chocolade. Zo richtte hij in zijn thuisstad een chocolademuseum op, een academie en een prachtige degustatieruimte. Daarmee vormt hij een inspirerend voorbeeld voor de sector.
Brussel - Jérôme Grimonpon, Ukkel
Ook Jérôme Grimonpon valt opnieuw in de prijzen. In 2020 werd hem reeds de titel voor 'Chocolatier van het Jaar' toegekend, maar zijn engagement als artisanaal chocolatier kon de inspecteurs weer overtuigen. Passie, respect voor het product en streven naar de juiste smaak - dat is de visie van Jérôme. In zijn atelier vertrouwt hij op ambachtelijke productie in beperkte oplage, waarbij balans, finesse en consistentie centraal staan.
Discovery of the Year - La Chocolaterie du Château de Leignon, Ciney
De titel 'Discovery of the Year 2026' ging naar La Chocolaterie du Château de Leignon, gevestigd in Ciney. De zaak werd opgericht door Raphaël Vanda en Jérôme Deborne, die elkaar ontmoetten op de schoolbanken in 2004. Pas in 2018 besloot het duo om samen een opleiding chocolade te volgen aan het Institut Roger Lambion. Terwijl Raphaël ervaring opdeed in Zweden en Guadeloupe, werkte Jérôme intussen bij verschillende artisanale chocolatiers in onze hoofdstad. In hun aterlier, gehuisvest in een voormalige boerderij, maken ze elke praline met de hand. Artisanaal, duurzaam en lokaal staan daarbij centraal.
De volledige selectie
Voor de tiende editie van de gids werd een selectie gemaakt van maar liefst 143 chocolatiers in België en Luxemburg, goed voor meer dan 216 winkeladressen. Juryleden voerden objectieve en anonieme degustaties uit, gebaseerd op visuele presentatie en smaakeigenschappen.