PREMIUMBURGERS EN HAUTE DOGS BELANGRIJKE NIEUWKOMERS BIJ SNACKS
Heel wat aandacht voor convenience bij warme broodsnacks
Warme broodsnacks vallen op elk moment van de dag te verbruiken. Van het ontbijt tot na een nachtje stappen. Vooral de klassiekers blijven vandaag populair. Daarnaast zien we de opkomst van premiumburgers en haute dogs, en die van gezonde en multiculturele snacks. De consument wil ze alsmaar makkelijker klaargemaakt zien, zonder aan kwaliteit in te boeten. Hoe spelen de fabrikanten op deze wens in? En wat zijn zoal de nieuwigheden en trends van dit moment?
CONSUMPTIE HELE DAG DOOR
Warme broodsnacks vallen op elk moment te eten. Denk aan een pizzabaguette als avondmaal en tussendoortje. Of aan een panini met banaan en chocopasta als ontbijt. Ook als latenightsnack zijn ze vaak handig, wegens al gevuld. Tot slot zijn broodsnacks populair op evenementen, omdat je ze makkelijk on the go verbruikt.
ALGEMENE TRENDS
Vooral klassiekers succesvol
Geregeld duiken er nieuwe broodsnacks op, maar toch doen vooral de classics het nog altijd goed, zoals frikandellen, bladerdeegsnacks en de klassiekers waarop we zo meteen dieper ingaan. Populaire, klassieke smaken zijn: tomaat, kaas, olijf, feta, ham, mozzarella, look of combinaties hiervan.
Tijd en gebruiksgemak belangrijk
De consument wil zijn warme broodsnack alsmaar sneller klaargemaakt zien, zonder in te boeten aan kwaliteit. Hoe spelen fabrikanten op die wens naar convenience in, bij enkele classics en nieuwkomers?

CLASSIC: PANINI
De panini: een van dé klassiekers. Populaire smaken zijn ham en kaas, ham met ananas, salami, geitenkaas met honing en spek, kipfilet en tonijn.
Convenience
Panini's worden mogelijk voorgesneden en vooraf gegrild geleverd. U kunt ze dus op voorhand beleggen en zo aanprijzen. Op deze manier ziet uw klant de keuzemogelijkheden en raakt hij sneller overtuigd. De snacks zijn dan nog enkel af te bakken in een gewone of highspeedoven. Daarnaast zijn er de panini's die al gekruid en/of gevuld zijn, met smaken zoals ham en cheddarkaas en chicken curry. Panini's zijn zowel droog en begast als diepgevroren beschikbaar.
Vernieuwing
Panini's blijven populair, maar toch zoekt de consument ook hier nieuwe ervaringen. Bijvoorbeeld in de vorm van een met olie verrijkt plat broodje, in een enveloppe gevouwen, klaar om te vullen.
CLASSIC: PIZZABAGUETTE EN MINIPIZZA'S
De pizzabaguette imiteert smaken en combinaties van klassieke pizza's. Ook de minipizza's doen dit. Hierbij vindt u varianten met Italiaans pizzadeeg en veel beleg, om snel te overtuigen.
Convenience
Pizzabaguettes en minipizza's worden meestal diepgevroren aangekocht. Opwarmen neemt niet veel tijd in beslag, zeker niet in een highspeedoven.
CLASSIC: FOCACCIA
Een fabrikant zweert bij de originele focaccia, met olijfolie en eventueel enkele Italiaanse kruiden. Maar focaccia's bestaan ook in andere smaken, passend bij divers beleg.
Convenience
De focaccia's worden meestal vers/droog en begast, maar mogelijk ook diepgevroren aangeleverd. Ook een focaccia kan voorgebakken en voorgesneden zijn.
CLASSIC: PITA
Ook deze broodsnack is al decennialang populair. Een fabrikant breidde recent zijn aanbod van pitabroodjes nog verder uit, in tal van vormen en formaten. Hij kiest daarbij voor de traditionele bakwijze, vanwege, naar eigen zeggen, de optimale kwaliteit, smaak en geur. De broodjes vallen zowel zoet als hartig te vullen.
Convenience
Pitabroodjes worden vaak diepgevroren geleverd, maar zijn na het ontdooien meteen klaar om ze te vullen of ermee te dippen.

CLASSIC: CROQUE-MONSIEUR
De croque-monsieur wordt niet langer alleen belegd met de klassieke ham en kaas, maar ook met andere vlees- en kaassoorten. Al dan niet met sauzen als ketchup en op smaak gebracht met chili en andere pikante kruiden. Als brood wordt tegenwoordig ook bijvoorbeeld batard of pavé gebruikt, al dan niet met desem.
Convenience
Het voordeel van een croque-monsieur blijft natuurlijk dat u ook met een gewone boterham snel een lekkere snack bereidt.
NIEUW: PREMIUMBURGERS
De vraag hiernaar groeit sterk, net als naar de hautedogs, waarover zo meteen meer. Beide zijn succesvol omdat ze een snelle en kwaliteitsvolle hap vormen, ook voor 's avonds, en omdat de restaurants de herkomst van het product benadrukken en - in tegenstelling tot fastfoodketens - als positief worden gepercipieerd.
Burgerbroodjes
De fabrikanten spelen op deze trend in met een groot gamma van (al dan niet diepgevroren) broodjes. Zowel zacht als krokant, in een meergranenvariant; bestrooid met maanzaad, zonnebloem- en pompoenpitten, kaas, tijgerpap … Ook zijn de broodjes mogelijk vooraf met pekel bewerkt, zodat ze na het bakken een donkerroodbruine uitstraling en een extra smaak krijgen. Of ze worden op voorhand behandeld, zodat ze glossy en shiny zijn.
Convenience
De broodjes voor burgers en haute dogs kunnen voorzien zijn van insnijdingen om ze efficiënter klaar te maken. Eventueel zijn ze ook voorgebakken. De broodjes worden vaak diepgevroren verkocht.
NIEUW: HAUTE DOGS
Hiervoor wordt een lang broodje uitgehold en vervolgens onder meer belegd met een saus en een warme worst. Deze trend zag je eerder ook al in Scandinavische en Baltische landen, en - niet te verwonderen - in de VS. De smaak wordt gevarieerd met de soort worst (frankfurter, merguez, op basis van visfilet ...), het broodje (wit, meergranen, zacht, krokant …) en de saus (klassieke ketchup en mosterdsaus, maar tegenwoordig ook pittigere sauzen).
Convenience
Over het gebruiksgemak van hautedogbroodjes hadden we het zonet al. Ze zijn ook heel snel klaargemaakt, benadrukt een fabrikant nog.
ALGEMENE VERNIEUWINGEN
Gezonde snacks
Meerdere fabrikanten merken dat consumenten steeds bewuster omgaan met gezonde voeding. Vandaar dat u nu ook bruine of volkorenpanini's vindt. Of voor de haute dogs en premiumburgers: broodjes met unieke smaken door mengelingen van oergraansoorten. En ook zuurdesem- en speltbroodjes. Sommige snacks zijn dan weer geschikt voor vegetariërs. Of zelfs voor veganisten, doordat ze geen dierlijke producten bevatten.
Deelbare snacks
Consumenten kiezen tegenwoordig ook dikwijls snacks die ze kunnen delen, zoals pizzacups, bruschetta's, burgers en pita's in miniformaat. Nieuw is ook een potje choco, omringd door los te scheuren briochebroodjes, of een ring van kruidige broodjes met camembert in het midden.
Multicultureel
Een fabrikant biedt ook multicultureel geïnspireerde broodjes aan, zoals een frikandelrol met halalvlees. Weliswaar nog beperkt in aanbod, maar trendy zijn taco's.
Nieuw qua verpakking
Mogelijk kiezen de fabrikanten ervoor om hun verpakkings- en verzendingseenheden kleiner te maken, zodat het risico op verlies afneemt. Daarnaast sealt een merk zijn broodjes nu stuk per stuk met folie, in single- of multipacks. Voor een optimale versheid, volgens de fabrikant.
Met dank aan: La Lorraine, CSM Bakery Solutions, Diversi Foods, DV Foods, Nina Bakery, Vandemoortele


