Bereide gerechten

Video: de hoogtepunten van Horeca Expo 2025

Dag 1: Innovation Awards en Eerste Kok van België

Innovation Awards

In de voormiddag straalden een aantal exposanten van trots – en terecht! Tijdens de officiële opening ontvingen zij een felbegeerde Innovation Award:

Food: Gigi Gelato van Greenyard Frozen Belgium
Beverages: Olmi Beetroot Beer van Olmi Ferments
Technology: Benchmarks & Trends van Lightspeed
Kitchen Equipment & Supplies: Print Pen van Cnudde
Furniture & Decoration: Fine2Dine Ecomade van Fine Dining & Living
Hotel Equipment & Supplies: Your Mobile Key van Hotek Hospitality Group
Sustainability: FoodWIN
Start-up: Oxalis Ecole de cuisine végétale

Eerste Kok van België 2026

Op zondag organiseerde Club Prosper Montagné de finale van haar prestigieuze wedstrijd — een traditie die al decennialang culinaire talenten in de spotlights zet. Op het palmares prijken talloze iconische namen, en ook dit jaar was de vraag: wie zou zich bij dat selecte gezelschap voegen?

Na uren van precisie, creativiteit en pure vakliefde presenteerden de vijf finalisten hun drie gerechten aan de jury. En toen kwam het langverwachte moment van de waarheid:

Eerste Kok van België 2026: Baptiste Tieberghien | Restaurant Lin'eau
Eerste Commis van België 2026: Thibaut Lenaerts | Restaurant Hakuba

Dag 2: Jong keukentalent en Viskok van het Jaar

Jong keukentalent in de hoofdrol

Al van 's morgens vroeg namen vijf jonge talenten het  tegen elkaar op in de wedstrijd Jong Talent Trophée Auguste Escoffier. De uitdaging: presenteer voor 8 personen een opgelegd hoofdgerecht en dessert. Het was uiteindelijk Willemijn Veldeman, chef de partie bij sterrenrestaurant Fleur de Lin*, die de felbegeerde titel Eerste Junior Kok van België 2026 veroverde. Met commis Laura Van den Abbeele aan haar zijde wist ze de jury te overtuigen dankzij haar technisch hoogstaand werk, strakke organisatie en volwassen smaken.

Viskok van het Jaar

Elk jaar prikkelt VLAM de creativiteit van chefs om aan de slag te gaan met “Vis van bij ons”. Deze namiddag stond de zeeduivel centraal. De 5 kandidaten combineerden dit hoofdingrediënt met streek- en hoeveproducten tot unieke gerechten. 
Uiteindelijk mocht Joseph Jérémy van Restaurant On s'en fish zijn naam toevoegen aan het rijtje topchefs met deze felbegeerde titel.

Dag 3: Belgium Pizza League en Nationaal FoodService Congres

Belgium Pizza League

De afgelopen twee dagen werd hal 5 gevuld met heerlijke mediterrane geuren, die de bezoekers meteen een zuiders gevoel bezorgden. Op de stand van Little Italy werd duidelijk dat pizzabakken meer is dan alleen een ambacht – het is een ware kunst.

De 45 enthousiaste deelnemers gingen aan de slag met gloeiendhete ovens en bakten samen maar liefst 100 pizza's. Dit waren de trotse winnaars op het einde van de dag:

Pizza Classica: Salvatore Greco
Pizza Napolitana: Fabrizio Molnar
Teglia Pizza: Matthias Devos
Dessert Pizza: Salvatore Greco

Nationaal FoodService Congres

Al voor de 17de keer organiseerde Foodservice Alliance het Nationaal Foodservice Congres tijdens Horeca Expo. Alle belangrijke beslissers uit de sector tekenden present. En dat rond één doel: de toekomst van eten & drinken buitenshuis scherpstellen! 
Het was naar goede gewoonte geen traditionele conferentie om enkel naar te luisteren, maar hét event waar men geïnspireerd, geprikkeld en uitgedaagd werd om de eigen strategie voor 2026 klaar te stomen.

Dag 4: The Green Chef's Hat en Samen solidair

The Green Chef's Hat

Ook op de laatste dag van Horeca Expo hing er spanning in de lucht. The Green Chef’s Hat organiseerde voor het eerst een Belgische finale van dé wedstrijd voor duurzame 100% pure plant gastronomie. Deze winnaars mochten glunderend het podium betreden:

Beste voorgerecht: restaurant De Keukentafel | Oosterzele
Beste tussengerecht: restaurant Camionette | Antwerpen
Zij gaan - samen met Restaurant Rossi uit Leuven - door naar de Benelux Finale op Gastvrij Rotterdam in september 2026. 

Samen solidair

Horeca Expo en haar exposanten ijveren samen voor "no food waste" en gaan de strijd aan tegen voedselverspilling. De vrijwilligers van Kiwanis haalden op het einde van de beurs voedseloverschotten op bij de exposanten die integraal naar Poverello en Foodsavers gaan. 

Ook de bezoekers maakten dit jaar mee het verschil. Met elke vestiairebijdrage schonken ze € 0,5 aan Enchanté vzw, de non-profitorganisatie die van solidariteit een evidentie wil maken. Brood(doos)nodig is één van hun projecten waarbij ze ernaar streven dat elk kind met een goed gevulde brooddoos naar school kan gaan.

De volgende editie van Horeca Expo gaat door van zondag 15 t.e.m. woensdag 18 november 2026.

Wat heb je nodig

Krijg GRATIS toegang tot het artikel
of
Proef ons gratis!Word één maand gratis premium partner en ontdek alle unieke voordelen die wij u te bieden hebben.
  • checkwekelijkse newsletter met nieuws uit uw vakbranche
  • checkdigitale toegang tot 35 vakbladen en financiële sectoroverzichten
  • checkuw bedrijfsnieuws op een selectie van vakwebsites
  • checkmaximale zichtbaarheid voor uw bedrijf
Heeft u al een abonnement? 

Meer weten over

Print Magazine

Recente Editie
17 november 2025

Nu lezen

Ontdek de nieuwste editie van ons magazine, boordevol inspirerende artikelen, diepgaande inzichten en prachtige visuals. Laat je meenemen op een reis door de meest actuele onderwerpen en verhalen die je niet wilt missen.

In dit magazine