GEBRUIKTE TECHNIEKEN IN DE VOEDINGSSECTOR
Infraroodthermometers
Deze leggen snel en contactloos de oppervlaktetemperatuur vast van individuele producten of binnenkomende pallets door middel van optische sensoren (laser). Ze betekenen een enorme tijdwinst bij metingen in het kader van de HACCP-richtlijnen. Een check met infrarood is weliswaar hygiënisch, maar niet altijd sluitend. Meetfouten kunnen optreden bij ijskristallen of condensatie op de verpakking, bij glanzende of spiegelende oppervlakken. Is er twijfel over de temperatuur, dan is een extra controle met sonde aangewezen.
Contactthermometers
Bij moderne digitale thermometers wordt de elektrische geleidbaarheid gemeten als functie van de temperatuur. Een temperatuurmeting met contact kan uitgevoerd worden volgens drie technische principes:
- Thermokoppel of thermo-elementen, met een zeer snelle responstijd. Voor bereide gerechten, inkomende goederen, keukengebruik.
- Platina weerstandssensoren: reageren langzamer op veranderingen in temperatuur dan thermokoppelsensoren, maar hebben een goede lineariteit en zijn uiterst nauwkeurig.
- Thermistorvoelers: met een korte reactiesnelheid. Voor vries- en koelruimtes, transportcontrole, inkomende goederen en de verdeling van maaltijden.
Steekthermometer
De dunne voeler maakt deze thermometer uiterst geschikt voor snelle kerntemperatuurmetingen. Bepaalde handthermometers zijn beschikbaar met verwisselbare voelers, zoals voor de diepvries, of met extra lange meetspitsen.
Klassieke thermometer
- Klassieke thermometers bestaan in alle maten en gewichten. Dikwijls kunnen ze uitgebreid worden met (draadloze) voelers, beschikken ze over een alarm en eventueel een geheugen.
Soorten voelers
- Dompel- of insteekvoelers zijn speciaal ontwikkeld voor het meten van temperatuur in
vloeistoffen of semivaste stoffen (vlees, vis, deeg, enz.) Met voldoende tijd kunnen ze ook gebruikt worden als luchtvoeler voor luchtmetingen. - Luchtvoelers worden speciaal gebruikt voor het meten van de luchttemperatuur in koelruimtes, diepvriezers of airco-systemen of bij ventilatie.
- Oppervlaktevoelers hebben een brede meetspits om de oppervlaktetemperatuur van een oppervlak te meten, zoals verpakkingen, diepvriesgoederen, warme platen enz.een schroefsonde dient om de kerntemperatuur van een diepgevroren product te meten. Algemeen geldt dat er een gat geboord moet worden, zodat de steekvoeler ingebracht kan worden.
Stationaire meetoplossingen
Deze worden permanent geïnstalleerd voor de registratie over een langere periode. Een datalogger of een compleet dataloggersysteem registreert continu volgens vaste meetintervallen (om de 10, 30 min. ...) de temperatuur
naast bv. vochtigheid en absolute druk
en bewaart deze gegevens.
VOOR ELKE STAP EEN GESCHIKTE THERMOMETER
Er zijn tal van thermometers, vaak multifunctioneel inzetbaar voor verschillende doeleinden, dus zowel voor de controle van binnenkomende ingrediënten als voor het transport van warme maaltijden. En om de temperatuur te checken tijdens elke stap van de bereiding, bij het serveren of bewaren in de toonbank of de koeling. Een greep uit het aanbod: waterdichte kern- en infraroodklapthermometers voor de oppervlakte- en kerntemperatuurcontrole. Uniek is een instelbaar alarm om producten die niet aan de eisen voldoen, snel uit te sorteren. Tijdens de bereiding zijn compacte, robuuste kernthermometers ideaal. Met als extraatje twee programmeerbare alarmgrenzen die waarschuwen wanneer de waarden worden overschreden. Verder is er volop keuze aan wisselbare voelers: oppervlakte-, dompel- en steekvoelers voor delicate producten tot bevroren karkassen. De nieuwe compacte meettoestellen worden bediend via smartphone of tablet. Met de optionele printer kunt u zelfs op locatie meetwaarden printen. Speciaal voor metingen in koelruimten en koelhuizen zijn er thermometers die zowel met klassieke voelers als met draadloze voelers werken. Er zijn gewone dataloggers op de markt, wifidataloggersystemen en volautomatische datamonitoringsystemen.

