AUTOMATISATIE EN DATAMANAGEMENT NEMEN EEN VLUCHT
Handelingen beperken, menselijke fouten vermijden
Sinds eind 2015 zijn er heel wat innovaties op het vlak van temperatuurmanagement. Verscheidene fabrikanten linken hun meetoplossingen aan de steeds strengere eisen op de werkvloer. Metingen worden traditioneel genoteerd op papier; die gegevens belanden uiteindelijk in klasseermappen, waarbij het moeilijk is om transparantie te krijgen en conclusies te trekken, laat staan de nodige actie te ondernemen. Bovendien is er altijd kans op fouten: Ik schrijf hier snel 60°, anders moet ik het gerecht opnieuw maken." Voedselveiligheid is natuurlijk een van de basisvoorwaarden van de sector. Temperatuuropnames zijn omslachtig, de opgelegde wettelijke verplichtingen bezorgen het personeel veel stress. Als ze geautomatiseerd worden, is dat uiteraard een grote troef.
HACCP-MANAGEMENTSYSTEEM
Een HACCP-managementsysteem biedt op al deze verzuchtingen het perfecte antwoord. Naast de controle unit een handzame, hoogperformante tablet bestaat het geheel uit een licentie voor software die werkt via een standaardinternetbrowser, én uit een geschikte thermometer voor de gewenste toepassing; dat kan bijvoorbeeld een gecombineerde infrarood- en steeksonde zijn. Alle componenten zijn met elkaar verbonden via de cloud. De processen, controles en meetwaarden worden gesorteerd en bewaard in een onlinedatabase, interessant voor een analyse door de kwaliteitsverantwoordelijke. Het is mogelijk om verschillende dataloggers aan te sluiten op de HACCP-manager. De software laat het delen van temperatuuropnames, checklists en andere gewenste rapporten toe over een onbeperkt aantal locaties. Afhankelijk van de data ziet u dan bijvoorbeeld welke leverancier op tijd en volledig levert, welke producten bedenkelijk zijn ... De waardes worden bijvoorbeeld op het einde van de dag doorgestuurd, zodat er snel kan worden ingegrepen.
Goedkoper en minder arbeidsintensief
Dergelijke systemen zijn als het ware een soort persoonlijke elektronische assistent. De opleiding van personeel, betrokken bij een HACCP-programma, is duur en arbeidsintensief. Een HACCP-manager met intuïtieve programmering daarentegen vereist een minimale training en verhoogt de productiviteit. Het systeem heeft een op maat aanpasbare rapportagefunctie met programmeerbare corrigerende maatregelen en vereenvoudigt standaardchecklisthandelingen.
Automatisch monitoringsysteem
Er zijn ook flexibele dataloggersystemen voor de automatische centrale registratie in een opslagplaats of voor tijdens het transport. Alles wordt geregistreerd via draadloze voelers. De meetgegevens worden naar de base verstuurd via een draadloze of ethernetverbinding. Alle waarden worden vastgelegd en gemonitord. Bij het overschrijden van een grenswaarde krijgt u een sms, een mailtje of een alarm via externe alarmrelais. Tijdens het transport krijgt de chauffeur alle informatie en alarmmeldingen via een cockpitunit. De gegevens zijn altijd beschikbaar via smartphone, tablet of pc.

