een botersoort voor iedere bereiding

Als artisanale bakker houdt u bepaalde tradities in stand en streeft u naar perfectie. Naast kennis en knowhow zijn daarbij de juiste grondstoffen essentieel. Als een eindproduct echte boter vraagt, dan gebruikt u dat. Omdat u weet dat niets de ongeëvenaarde smaak en eigenschappen van pure, romige boter overtreft. Het is dé manier bij uitstek om u te onderscheiden van uw conculega's en vooral van het aanbod in de supermarkt. Uw kwaliteitsassortiment rechtvaardigt bovendien zonder meer een hogere verkoopprijs.
WAAROM KIEZEN VOOR BOTER?
consument verkiest echte boter
Boter is vooral een onnavolgbare smaakmaker die smelt in de mond, niet blijft kleven en een frisse, aangename smaak nalaat. De actieve geurverbindingen zijn verantwoordelijk voor het unieke aroma.
Toegevoegde waarde
Naast traditionele boter zijn er ook meer technische boteroplossingen met een sterke focus op toegevoegde waarde voor bakkers en patissiers. Boters voor specifieke toepassingen vergemakkelijken de job. De verwerking gebeurt vlotter en het eindproduct is gegarandeerd hoogstaand. Er zijn varianten voor uiteenlopende toepassingen zoals botercrème, luchtige vullingen, beslag of spuitdegen met optimale smeltpunten. Deze oplossingen hebben een constante kwaliteit.
Gezond natuurproduct
Boter is 100% natuurlijk, zonder chemische additieven. Het bevat dezelfde essentiële voedingsstoffen die we ook in melk en kaas aantreffen, namelijk eiwit, vitamine A en calcium. Daarnaast zit er in boter ook vitamine D en E. Tot voor kort was boter in het verdoemhoekje beland omwille van de verzadigde vetten. Toch gaat het in dit geval om licht verteerbare vetten die een gunstige invloed uitoefenen op de darmen. De vetzuren worden direct opgenomen door het lichaam en blijven niet achter in de bloedvaten. Roomboter bevat weliswaar transvetzuren, ongeveer 2–3%, maar onderzoek wijst uit dat deze dierlijke transvetzuren juist bescherming kunnen bieden tegen hart- en vaatziekten.

SOORTEN EN LABELS
roomboter
Echte boter of roomboter is de gekarnde room van melk. De benaming mag enkel gebruikt voor producten waarvan het melkvetgehalte minstens 82% bedraagt. Boter bevat verder 16% vocht en 2% vetvrije stof waaronder vitamines, mineralen zoals fosfor en melksuiker. Naargelang de soort varieert de kleur van crème tot geel. Deze vetstof smelt tussen 21–32°C.
Boerenboter
Dit product is 100% puur en bevat geen toegevoegde stoffen voor langere houdbaarheid of betere smeerbaarheid. Hierdoor heeft het een kortere houdbaarheid dan reguliere roomboter. Om de houdbaarheid te verlengen, kan je het in de diepvries bewaren.
Grasboter of zomerboter
Deze boter is vervaardigd uit melk afkomstig van koeien die hoofdzakelijk grasgevoed worden, is zacht van consistentie en geel door de grote hoeveelheid natuurlijk caroteen. Grasboter bevat veel meer gezonde omega-3-vetzuren dan gewone boter. Bovendien is ze rijk aan vitamine K2, belangrijk voor de bloedstolling en het botweefsel en voor het soepel houden van slagaders, gewrichtskraakbeen en andere zachte weefsels in het lichaam.
Hooiboter of winterboter
Deze boter is dan weer gemaakt van melk van koeien die hoofdzakelijk hooi krijgen. Het heeft een taaiere consistentie in vergelijking met grasboter en is licht van kleur door de lagere hoeveelheid natuurlijk caroteen. Soms wordt er extra caroteen aan toegevoegd om de kleur te optimaliseren.
Biologische boter
Biologische boter is gemaakt van biomelk uit een afzonderlijke melkstroom van biologisch gehouden koeien die het grootste deel van het jaar vers gras eten.
A.O.P.-boter
Bij topproducten met het A.O.P.-zegel of 'appellation d'origine protégée' (beschermde oorsprongsbenaming, B.O.B.) zijn de oorsprong en kwaliteit gegarandeerd. Zoals elk A.O.P.-gecertificeerd product werd deze boter in een bepaalde regio geproduceerd en gemaakt van basisgrondstoffen uit dezelfde regio.
Geconcentreerde boter
Geconcentreerde boter bevat geen water. Al het water wordt uit deze boter getrokken. Daardoor wordt deze enorm geconcentreerd. Ze heeft een hoog vetgehalte.
Botersoorten worden gewoonlijk ingedeeld naargelang van de toepassing. Voor bladerdeeg is winter- of getextureerde boter prima. De plakken voor deze bereidingen, zoals bijvoorbeeld croissants, moet uitzonderlijk kneedbaar zijn om een luchtig en regelmatig bladerdeeg te verkrijgen. Incorporatieboter wordt gebruikt voor alle gele degen, waaronder brioche, cake ... en crèmevullingen. De textuur is vettig, zodat de boter gemakkelijk opgenomen wordt in het deeg. Alle botersoorten doen het uitstekend in bereidingen waarvoor gesmolten boter nodig is.
Niets overtreft de pure smaak en karakteristieken van romige boter
FLUCTUERENDE PRIJS
Het eventuele nadeel van boter is de prijs. Deze fluctueert enorm. Momenteel kost boter € 437,68 voor 100 kg, terwijl dit vorig jaar maar liefst € 724,50 bedroeg. Alle Europese boter wordt grotendeels binnen de EU geconsumeerd, wat betekent dat vraag en aanbod stabiel zijn, waarbij ieder jaar een kleine stijging wordt opgetekend. Sinds januari 2023 werd de daling ingezet.
INNOVATIES DIE HET BAKKEN VERGEMAKKELIJKEN
corman
Corman herlanceert haar assortiment boterplakken: een geconcentreerde boterplak met hoog vetgehalte (99,9% V.G.) voor viennoiserie met een rijke smaak, een boterplak met 82% V.G. die de ambachtelijke bakker gebruiksgemak belooft en een roomboterplak van "extra kwaliteit", een premiumlabel vergelijkbaar met het Europees label voor superieure kwaliteit.
DEbic
De Debic Croissant toereerboter werd speciaal ontwikkeld voor bladerdeeg en gerezen bladerdeeg. De boter heeft een gegarandeerd smeltpunt van 34–36 °C én dat het hele jaar door. De boter bezit een hoge tolerantie, plasticiteit en stevigheid. Bovendien is het ook een enorm veelzijdige boter. De boter heeft unieke eigenschappen die zorgen voor de gewenste laagjesstructuur tijdens het toereren. Resultaat: een optimale bladering. Ze is geschikt voor verschillende toepassingen zoals onder andere: tompouces, croissants, Deense luxe en appelflappen.
Isigny Sainte-Mère
A.O.P Boter Isigny Sainte-Mère is vervaardigd op basis van traditionele knowhow. Het product heeft een frisse smaak met een subtiele hazelnoottoets aan het einde van het bakproces. Met een uitstekende plasticiteit, kneedbare en zachte textuur. De A.O.P. Isigny boter werd gegarandeerd onder toezicht geproduceerd: de koeien grazen ten minste 7 maanden op een jaar. Tijdens het maken, wordt de melk afgeroomd en doorloopt het een rijping van 16–18 uur. Zo verkrijgt men een product waarin de eigenschappen van de melk onveranderd blijven, voor een uitstekende boter die in gelijke, homogene laagjes kan gesmeerd worden. De kleur is botergeel voor een knapperig resultaat en gouden creaties. Verkrijgbaar in 1 kg, ideaal om te toeren (bladerdeeg en viennoiserie).
