GEMIDDELDE BROODPRIJS STIJGT MET 13% TOT 2,7 EURO

De oorlogssituatie in Oekraïne zorgt voor kopzorgen bij de bakkerijsector. Brood, een van de belangrijke pijlers van onze dagelijkse voeding, is rechtstreeks afhankelijk van de beschikbaarheid van onder meer granen en energie. Zo stijgt de verkoopprijs van een brood dit jaar met 30 eurocent, van 2,4 euro naar 2,7 euro. “Bakkers moeten zelf de prijscalculatie durven maken, blijf niet stilstaan maar ga mee in het verhaal”, aldus Eddy Van Damme, voorzitter van Bakkers Vlaanderen, de Vlaamse bakkerijfederatie.
4 BELANGRIJKE PRIJSSTIJGINGEN
1. Stijgende energiekosten
Sinds 2004 bepalen bakkers zelf hoeveel ze vragen voor een brood, er is geen vaste broodprijs meer. Bakkers Vlaanderen berekent echter wel elk jaar een gemiddelde verkoopprijs, afhankelijk van de grondstofprijzen, energiekosten en algemene kosten. "De verkoopprijs is met 13% gestegen, van 2,39 euro in 2021 naar 2,7 euro in 2022. Een belangrijke oorzaak is de stijgende energiekost", verklaart de heer Van Damme. "In vergelijking met januari 2021 is elektriciteit met 218% gestegen, gas met maar liefst 357% en mazout met 197%. Gemiddeld betekent dit dus een stijging van 257,9% voor energiekosten. Het jaar ervoor noteerden we een stijging van amper 0,61%; een ongeziene stijging dus dit jaar."
Brood wordt 30 cent duurder, vooral door stijgende energiekosten met maar liefst 258%
2. Tarwe-export aan banden gelegd
Oekraïne en Rusland zijn goed voor meer dan een kwart van de tarwe-export van de wereld. "De grondstofprijzen zijn gemiddeld met 12% gestegen. In normale omstandigheden komt er elke week een vrachtschip met tarwe uit Oekraïne, dit valt momenteel volledig weg. Bakkers en andere bedrijven zoeken nu hun heil in andere Europese landen, zoals Frankrijk en Duitsland. En ondertussen blijven we met een heleboel vragen zitten. De tarwe die momenteel nog in Oekraïne beschikbaar is, gaat dit ooit vrijkomen? Gaan de boeren daar normaal kunnen zaaien en oogsten? En zal er voldoende zaaisel aanwezig zijn? Het is voorlopig nog koffiedik kijken. Momenteel weten we wel dat bloem vorig jaar 40 à 50 cent per kilo kostte, terwijl daar ondertussen al 20 cent per kilo is bijgekomen."
3. Andere grondstoffen: zonnebloemolie, suiker en eieren
De twee landen zijn bovendien belangrijke leveranciers van maïs en gerst en samen zijn ze goed voor meer dan 75% van de wereldexport van zonnebloemolie, een van de vier belangrijkste eetbare oliën ter wereld. En ook de prijs van suiker en eieren schiet de hoogte in. "Eieren worden schaarser, aangezien ook daar de stijgende energiekosten en voedingsprijzen voor een serieuze klap zorgen. De legkipbedrijven verdienen er te weinig aan, waardoor ze verkiezen om de hokken leeg te laten in plaats van verder te investeren."
4. Bijkomende kosten
Het kostenonderdeel van de grondstoffen weegt het zwaarste door, gevolgd door de energie. "Maar dat zijn niet de enige stijgende kosten", gaat de heer Van Damme verder. "Andere kostendelen die volgens een gewogen gemiddelde opgenomen zijn, zijn stijgende verkooplonen (4%), productielonen (3,6%) en algemene kosten (2,8%). Dat allemaal samen zorgt ervoor dat het vrijwel onmogelijk is om niet meer te vragen voor broodproducten."
ONZEKERE TOEKOMST
Wat de vooruitzichten betreft, daar heeft iedereen het raden naar. Los van het feit of de oorlog snel of minder snel zal stoppen, er is al grote schade doordat Oekraïne een groot deel van de lentegewassen maar deels of helemaal niet kan inzaaien. Daarnaast ligt ook de productiviteit aanzienlijk lager door gebrek aan meststoffen. "Ik hou mijn hart vast voor wat de toekomst gaat brengen als de oorlog niet gauw aan banden wordt gelegd. Maar voorlopig speculeren we niet, we baseren ons op wat we vandaag de dag weten."
STIJGENDE PRIJS DOORREKENEN
Om de Belgische voedselvoorziening en werkgelegenheid binnen de sector te garanderen, moeten onze bakkerijen de op alle fronten gestegen kosten kunnen doorrekenen. Dat zal op korte termijn leiden tot hogere prijzen voor consumenten. Hoeveel dat precies is, is nu nog niet te voorspellen.
"De belangrijkste tip die ik wil meegeven is dat bakkers moeten durven om zelf een kostencalculatie te maken. Vergelijk niet met anderen, maar neem er zelf de kosten bij en vraag een eerlijke prijs aan de klanten, gebaseerd op de eigen cijfers. Dus blijf niet stilstaan, ga mee in het verhaal, zodat je het kan blijven volhouden", besluit de voorzitter van Bakkers Vlaanderen.


