
17/07/2025
De broodcultuur is officieel erkend als immaterieel cultureel erfgoed in Vlaanderen. Deze erkenning onderstreept de diverse tradities, technieken en gebruiken die al generaties lang verbonden zijn met het bakken.

29/05/2024
Wordt de Belgische broodcultuur binnenkort erkend als immaterieel cultureel erfgoed? Als het van onder meer Bakkers Vlaanderen, Brood en Gezondheid vzw en het Bakkerijmuseum in Veurne afhangt, wel. Zij startten met verschillende partners een aanvraagtraject op.

10/10/2023
Investeren in een broodautomaat levert niets dan voordelen op, zowel voor de bakker als voor de consument. De gekende klassieke broodautomaat wordt ondertussen overtroefd door heuse onbemande verkooppunten, met lockers voor de vrije verkoop van pakketten of voor de afhaling van bestellingen. De automaten zijn geschikt voor alle denkbare bakkerijproducten, met inbegrip van charcuterie. Dankzij de ingenieuze software beheert u deze volledig vanop afstand.
08/09/2023
De industrialisatie van het brood kent een sterke opmars. Om de lokale broodketen opnieuw in ere te herstellen, gaat het bakkerskoppel Marc Van Eeckhout en Lutgart Lyen aan de slag met oergranen om zo Het Traagste Brood te bakken.
10/07/2023
De broodcultuur is opnieuw in zijn opmars. In de Parijse wijken is te zien hoe Franse (banket)bakkers brood op een klassieke of originele manier opnemen in hun assortiment.

08/09/2022
En ook volgend jaar zetten een aantal opvallende evoluties zich voort. Ontdek de top 3 trends die de bakkerij en patisseriebranche van 2023 vorm zullen geven.

18/08/2022
De coronapandemie zorgde de afgelopen jaren voor een enorme populariteitsboost van zuurdesembrood. Is desem een nieuwe trend of is het iets bljivend? We gingen in gesprek met Karl De Smedt, bibliothecaris van The Sourdough Library.
11/07/2022
In 2021 werd in heel België 992 miljoen euro aan bio gespendeerd, en dat betekent dat de bioverkoop er met 4% op vooruit gaat. De groei van bio in Vlaanderen gaat sneller dan in heel België.

13/06/2022
Om Bibac+ aan de huidige uitdagingen aan te passen, wordt het event getransformeerd naar een nieuw concept, op een nieuwe locatie, met nieuwe data en onder een nieuwe naam.

29/03/2022
De oorlogssituatie in Oekraïne zorgt voor kopzorgen bij de bakkerijsector. "Bakkers moeten zelf de prijscalculatie durven maken, blijf niet stilstaan maar ga mee in het verhaal."

18/03/2022
De huidige situatie in de Zwarte Zee-regio heeft zwaarwegende gevolgen voor de bakkerijsector.

19/11/2021
Alle producten liggen s'ochtends klaar, te wachten op hun klanten. Deze klanten komen echter doorheen de dag. Vult u uw assortiment aan gedurende de dag als een product uitverkocht is?
27/10/2021
Bakker Stefan Vandaele van De Broodsmid en bakkerszoon Guillaume David van Bakkerij De Cock verdedigden onder leiding van Les Ambassadeurs Du Pain en Aspirant Baker de Belgische driekleur op de achtste editie van Mondial du Pain – de wereldbeker van de internationale bakkerssector – in Nantes.

12/10/2021
Hoe staat u tegenover biologisch brood? Verkoopt u reeds biologisch brood of toebehoren hiervoor? Ben je tevreden over de verkoop?

27/02/2019
Bakkerij De Cock is al meer dan 160 jaar een gevestigde waarde in Oostende. Ze staan bekend om hun traditionele gekapte vloerpistolets en hun passie voor verse, eerlijke producten. Bakker Luc David staat volledig achter zijn desembrood. Gemaakt zonder broodverbeteraars, want hij wil terugkeren naar de oorsprong, de essentie van het bakker zijn. Brood maken van (biologisch geproduceerde) bloem en water. Vorig jaar ging hij zelfs nog een stap verder. Samen met een boer uit Leffinge kweekt hij voortaan zijn eigen biograan.

14/11/2018
Het aantal bakkers in elke stad of gemeente blijft dalen. Zo krijgt de (buurt)supermarkt steeds meer de kans om de rol van de lokale bakker op zich te nemen. Maar dat houdt ook in dat het assortiment kwaliteitsvoller, lokaler en artisanaler moet worden. Het aanbod in de supermarkten heeft nog heel wat groeipotentieel. De consument is op zoek naar authenticiteit, pure en artisanale producten, gezonde alternatieven en passie voor het product.

08/11/2018
Gezondheidstrend zet zich door De consument wordt steeds bewuster van wat hij eet. Minder suiker, minder vetten, clean labels zijn dan ook maar enkele van de elementen waar hij steeds meer naar op zoek is. Ontdek hier alvast enkele fabrikanten die hierop in spelen met een aantal nieuwigheden!

10/10/2018
Al tachtig jaar wordt er in Vlaanderen bijzondere aandacht besteed aan agrarische en visserijproducten van eigen bodem. Tot 1993 gebeurde dit onder de noemer van de Nationale Dienst voor Afzet van Land- en Tuinbouwproducten (NDALTP), en de voorbije 25 jaar nam VLAM (Vlaams Centrum voor Agro- en Visserijmarketing) deze marketing- en promotietaak voor zijn rekening. Tijdens een panelgesprek om dit jubileum te vieren gaven vakmensen uit de sector een blik op het werkveld met als centrale noemer het begrip 'passie'.

03/10/2018
Beste Nutritionbrood Student Jorne Lauwers kreeg de Bakery Award voor het beste Nutritionbrood bij de studenten. Een jonge kerel met een grote passie voor brood die niet bang is om aan tal van wedstrijden mee te doen. Hij vindt dat je met brood kan je even fijn kan werken en heel veel smaken kan combineren zoals bij patisserie.

03/10/2018
Beste Nutritionbrood van België De Bakery Award voor Beste Nutrtionbrood van België bij de professionelen is Hans Torfs van de Broodbroeders. Op zoek gaan naar goede ingrediënten en veel te weten komen over de ingrediënten staan centraal in zijn visie. Uniek aan zijn brood is het feit dat hij gewerkt heeft met bronwater.