
31/05/2024
Als overkoepelende organisatie van de grondstoffen- en ingrediëntenleveranciers voor de bakkerij-, patisserie-, chocolade- en ijsbereiders zet UNIFA zich in voor een zeer brede sector. Wij spraken met Nathalie De Grauwe, General Manager Belux bij Puratos maar ook voorzitter van UNIFA.

11/04/2024
'Tarwe is genetisch gemanipuleerd', 'een mens kan graan niet goed verwerken', 'hedendaags tarwe is minder gezond' ... er doen talrijke verhalen de ronde over granen. Het Nederlands Bakkerijcentrum (NBC) trok op factfinding mission en weerlegt of bevestigt ...

03/11/2022
De Belgische markt van de droge deegwaren is dit jaar goed voor zo'n 134 miljoen euro in waarde. Dagelijks consumeert ongeveer één vierde van de Belgische bevolking pasta, en dat voornamelijk thuis.

20/10/2022
Professor Filip Van Bockstaele, onderzoeksdirecteur Ugent Vandemoortele Centre, legt ons uit welke mogelijkheden er zijn voor herformulering in bakkerijproducten, met aandacht voor de opportuniteiten en beperkingen van alternatieve oer- en pseudogranen

19/10/2022
Volkorenbrood is een essentieel basisproduct, dat bij zowel jong als oud in het dagelijkse consumptiepatroon thuishoort. Navrant genoeg eet tot op heden nog steeds een groot percentage van de Vlamingen geen volkorenbrood, dat is een gemiste kans voor onze gezondheid.

23/08/2022
Zoals de naam reeds doet vermoeden, kennen oer- en pseudogranen een rijke geschiedenis. Deze granen worden al eeuwenlang geteeld. Ze worden niet enkel aangewend als grondstof voor brood, maar kunnen ook gebruikt worden in andere voedingsproducten. Wat zijn de karakteristieken van een oergraan? Waarin verschilt dit met een pseudograan? Welke soorten bestaan er en welke voordelen bieden deze granen? Ontdek het hier.
11/07/2022
In 2021 werd in heel België 992 miljoen euro aan bio gespendeerd, en dat betekent dat de bioverkoop er met 4% op vooruit gaat. De groei van bio in Vlaanderen gaat sneller dan in heel België.

29/03/2022
De oorlogssituatie in Oekraïne zorgt voor kopzorgen bij de bakkerijsector. "Bakkers moeten zelf de prijscalculatie durven maken, blijf niet stilstaan maar ga mee in het verhaal."

18/03/2022
De huidige situatie in de Zwarte Zee-regio heeft zwaarwegende gevolgen voor de bakkerijsector.

05/12/2019
Wat zijn de toepassingsmogelijkheden van alternatieve graansoorten in bakkerijproducten? Dat was de centrale vraag gedurende het tweejarige TETRA-project Alterbake door Hogeschool Gent en Universiteit Gent. Op 11 september werden de resultaten bekendgemaakt op de slotdag. De grootste conclusie? De hedendaagse consument is duidelijk op zoek naar een gevarieerd aanbod in brood- en graanproducten en wil hiervoor wat dieper in de buidel tasten. Dé uitgelezen kans voor u als vakman om in te spelen op deze steeds grotere vraag, maar ook om uzelf te onderscheiden.

16/04/2018
Koolhydraten zijn onze belangrijkste energieleverancier. Haal je die echter het best uit brood, aardappelen, rijst, pasta of couscous?
29/11/2017
Met pasta kun je alle kanten op. Dit deegproduct komt in tal van verschillende vormen voor, is een voordelig ingrediënt en makkelijk te bereiden. Als voorgerecht, onderdeel van een volwaardige maaltijd, koud bij een slaatje of zelfs in desserts: overal vinden de diverse pastavarianten hun plaats. Niet te verwonderen dus dat we bij het woord 'pasta' niet langer uitsluitend aan de klassieke spaghetti bolognese denken …

14/10/2016

14/10/2016