BROODAUTOMATEN VERHELPEN AANTAL BELANGRIJKE KNELPUNTEN
EXTRA OMZET EN MEER VRIJE TIJD BINNEN HANDBEREIK
Investeren in een broodautomaat levert niets dan voordelen op, zowel voor de bakker als voor de consument. De gekende klassieke broodautomaat wordt ondertussen overtroefd door heuse onbemande verkooppunten, met lockers voor de vrije verkoop van pakketten of voor de afhaling van bestellingen. De automaten zijn geschikt voor alle denkbare bakkerijproducten, met inbegrip van charcuterie. Dankzij de ingenieuze software beheert u deze volledig vanop afstand.
EEN BROODAUTOMAAT IS WIN-WIN
Verkoop buiten de openingsuren genereert sowieso extra omzet; consumenten hebben vandaag geen boodschap aan deze beperkte uren. En vooral op zondag weigeren ze lang aan te schuiven. Automaten zijn een antwoord op de schaarste op de arbeidsmark en bieden uitkomst in dorpen waar steeds meer winkels verdwijnen. Komt daarbij dat de extra zichtbaarheid van een broodautomaat op bijkomende plekken nieuwe klanten lokt. Een ander belangrijk voordeel is dat u nooit met overschotten blijft zitten. Daarnaast vergroot een automaat uw levenskwaliteit: ’s avonds eerder de deuren dichtdoen, uw rustdag uitbreiden of uw (tweede) winkel sluiten en u concentreren op de verkoop via een of meer automaten behoort tot de mogelijkheden. Ondertussen drukt u de personeelskosten.
KEUZE AFHANKELIJK VAN AANTAL CRITERIA
Type
Carrouselautomaten worden eigenlijk nog zelden verkocht. Ze hebben meestal een iets minder grote capaciteit, en bieden ook niet zo’n goede zichtbaarheid op de producten. Toestellen met een lift garanderen meer flexibiliteit qua productafmetingen en -presentatie en ze zijn bovendien intuïtiever in gebruik. Door het “first in, first out” principe bepaalt de automaat welk selectie uitgegeven moet worden. Zo garandeert u uw klant altijd een vers product. Afhankelijk van het type biedt een standaardautomaat plaats voor 36 tot 54 carré broden. In modellen met een flexibele indeling passen verschillende broden: rond, kleinere broden,... Vooral de breedte van de automaat is belangrijk omdat nogal wat oudere types bijvoorbeeld ingebouwd zijn in de gevel. De breedtes variëren van 90 tot 138 cm of meer.

Temperatuur
Temperatuurregeling zit standaard in de automaten. De temperatuur kan ingesteld worden naargelang de wens. Brood wordt meestal ingesteld op 16-18°C. De systemen zorgen voor koeling in de zomer en een lichte bijverwarming in de winter om een constante temperatuur te garanderen. Er zijn ook modellen waarbij twee aparte temperaturen kunnen worden ingesteld, naargelang de producten.
Betaalopties
De grootste evoluties in automaten gebeuren op het vlak van betaalsystemen. Inmiddels zijn alle betaalopties mogelijk (munten of biljettenlezer; bankkaart; contactloos of via de smartphone), evenals een combinatie ervan. Recent zijn systemen met een bijkomende betaalmogelijkheid op basis van QR-code, zonder nood aan een betaalterminal. Bepaalde kaartlezers aanvaarden ondertussen ook maaltijdcheques. Het grote voordeel van cashloze betaalsystemen is de veiligheid (minder diefstal en vandalisme). Ook de consument is ervoor gewonnen; 95% verkiest een cashless systeem.
Energieverbruik
De toestellen zijn prima geïsoleerd, gebruiken moderne koelgroepen die voldoen aan de laatste nieuwe Europese normen en zijn uitgerust met zuinige ledverlichting. De werkingstijden van verlichting en koeling kunnen aangepast worden.
Behuizing op maat
Zwart is een vaak gekozen kleur. Zeker voor inbouw in de gevel is dit een populaire keuze. Een behuizing in hout of metaal is mogelijk, al dan niet voorzien van bijkomende bestickering. Ook de automaten zelf kunnen voorzien worden van wrapping.
INSPELEN OP VERANDERENDE CONSUMENTENBEHOEFTEN
Hedendaagse machines zijn door middel van bandjes of spiralen eenvoudig aanpasbaar voor producten van alle formaten en types zoals taarten, gebak, wafels, koeken,…. Ook voor chocolade zijn flexibele indelingen mogelijk, zowel voor ballotins als pralines per stuk. Modulaire toestellen worden dan weer uitgebreid met verscheidene slave-toestellen, zonder extra betaalunit. In bijkomende lockers worden vooraf gemaakte bestellingen bewaard totdat de consument ze ophaalt. De klant krijgt een code voor het door u geselecteerde vak en betaalt tijdens de bestelling op de website of bij het ophalen. Daarnaast kunt u in de lockers ook volledige pakketten aanbieden voor vrije verkoop.
Nieuwe modellen bieden nog andere interessante mogelijkheden:
- Groot digitaal scherm op of naast de automaat met afbeeldingen van de producten.
- Upselling: kiest de klant bijvoorbeeld een brood, dan kan er op het touchscreen de melding komen of hij ook boter, kaas, charcuterie,… wil.
- Digitale prijszetting met een winkelmandje; de klant kiest verscheidene producten en rekent in 1 keer af.
- Weergave van ingrediënten, voedingswaarden en allergenen.
- Volledig beheer op afstand: stockbeheer, statistieken, logboek, prijsaanpassing, promoties, enz,… gebeuren allemaal via uw computer. De telemetriesystemen zijn cloud based; alle gegevens worden correct bijgehouden. Zeker een aanrader om in orde te zijn met het FAVV.
- Automatisch in korting zetten van producten die een bepaalde tijd in de machine zitten om derving te beperken
- Meertalig in te stellen.
PLAATSING
Of een meldings- of vergunningsplicht nodig is, is sterk afhankelijk van de stad of de gemeente. Aangeraden is om dit steeds steeds na te gaan bij de bevoegde instanties, zelfs als de automaat op privé-eigendom staat. De vergoeding aan de particulier op wiens eigendom de automaat komt, wordt overeengekomen tussen beide partijen. Een aparte elektriciteitsmeter is aangewezen.
PRIJSKAARTJE
Hoeveel een automaat kost, hangt sterk af van merk, type, capaciteit, betaalopties, extra snufjes,... Reken voor een standaarduitvoering voor 36 broden een prijs vanaf €8000; €9000 voor 54 broden. Een automaat met touchscreen voor hetzelfde aantal broden kost €11.700. Twee aparte koelingen kosten iets meer dan een basisautomaat, zo’n €13.900 € of €300-390/maand in leasing. Een digitale uitvoering is er vanaf ca. €19.000 of zo’n 100 euro verschil per maand. Deel het getal door 30 voor uw netto break-even per dag. Een model met touchscreen, geschikt om in te bouwen in een deuropening, inclusief telemetrie, reserveren op afstand van producten, afhalen van producten met QR code bedraagt €25.000 (prijzen excl. BTW).
TIPS
- Zorg voor voldoende beschutting tegen de weersomstandigheden tijdens het vullen van de automaat, en voor uw klanten tijdens de transactie.
- Ga voor een flexibele en uitbreidbare automaat. Wat vandaag goed loopt, is daarom nog niet wat u morgen verkoopt.
- Huren is meestal een pak duurder dan leasen of huurkoop. Let bij leasen of huurkoop ook goed op de laatste afkoopsom die soms verassend hoog is. Vergelijk lease of huuraanbiedingen met een eventuele leasing bij uw eigen bank.
- Automaten zijn een groeiende markt; veel collega’s zijn 55-60 jaar en denken al aan hun pensioen. Door de energiecrisis haakten velen voortijdig af. Bovendien komen er amper nieuwe bakkerijen bij. Een automaat is een eerstelijnsoplossing voor deze problemen. Doe er uw voordeel mee.


