ORIGINECHOCOLADES NEMEN DE CONSUMENT MEE OP REIS

Originechocolades zijn afkomstig uit een welbepaalde regio waar ze dankzij de specifieke terroir en de plaatselijke knowhow een uniek smaakprofiel krijgen. De interesse in deze smaakbommetjes stijgt continu. Het mooie herkomstverhaal en de volledige traceerbaarheid zijn extra verkooptroeven die de hedendaagse consument overtuigen. In combinatie met andere kwaliteitsingrediënten stellen deze couvertures u in staat een uitgebreid assortiment eindproducten te creëren. Leveranciers stellen elk jaar nieuwe producten voor om aan de vraag van de markt te voldoen.
UNIEKE CHOCOLADES VOOR KENNERS
Streekgebonden
Chocolade wordt gebruikt in allerlei bereidingen. Kiezen welke chocolade het best geschikt is, gebeurt op basis van smaak en toepassing. Standaardchocolades onderscheiden zich door hun aroma en corresponderende kleur. Donkere varianten staan voor intense, diepe tonen. Melk- en witte chocolade wordt daarentegen vaak gekozen voor de zoete en romige accenten, terwijl ruby frisse en zurige toetsen toevoegt. Slechts enkele plantages uit een specifiek land of een welbepaalde regio brengen cacaobonen voort met aroma’s die van een uitzonderlijk karakter getuigen. Dit zijn originechocolades.
Bij een originechocolade blijft het erfgoed en het specifieke smaakprofiel van de cacao doorheen het volledige chocoladeproces behouden. Het reliëf, de bodemgesteldheid en de weersomstandigheden bepalen de typische kenmerken. Per regio wordt originecacao geselecteerd van plantages met optimale klimatologische omstandigheden. Het resultaat is een chocolade voor de connaisseur die graag iets unieks proeft. Net als bij wijn kan de smaak van deze couvertures lichtjes afwijken van oogst tot oogst.
Interessant herkomstverhaal
Originechocolades worden gebruikt om een exceptionele toets te geven aan een eindproduct, maar ook om er een mooi stukje storytelling en herkomst aan te verbinden. Dat is mogelijk dankzij de volledige traceerbaarheid. Vertel de consument over de geografische herkomst en laat hem kennismaken met de cacaoboeren die over de juiste vakkennis beschikken, van oogst tot fermentatie en het drogen van de bonen. Door het volledige verhaal te delen, onderscheidt u zich als chocolatier.
Origineproducten haken in op nieuwe consumptiepatronen
NIET TE MISSEN OPPORTUNITEITEN
Toenemende belangstelling
Originechocolades verkopen prima het hele jaar door. Er is altijd wel een consument die wil meereizen op het aparte verhaal achter het product. In sommige nieuwe markten groeien de origines nog steeds met double digits. Voor andere, meer mature markten, hebben ze reeds een vast stabiel marktaandeel. In ieder geval zijn originechocolades belangrijk in het assortiment van de leveranciers; voor pionierende merken blijken ze zelfs essentieel. Ze zijn het bewijs van hun expertise om cacao-aroma's met een bijzondere herkomst om te zetten in ongeëvenaarde smaakpatronen. Daarnaast neemt de kwaliteit van originechocolades continu toe dankzij verbeterde inzichten in de processen.
Spannende eindproducten
Deze chocolades brengen een markante smaaksensatie teweeg met hun aardse, bloemige, fruitige dan wel kruidige aroma's. Originechocolades scherpen de creativiteit aan en zijn perfect om mee te experimenteren; een onuitputtelijke bron van inspiratie. Varieer bijvoorbeeld met een chocoladeganache met een intense, krachtige chocoladesmaak en een fruitige twist. Met een uitgebreid originepalet speelt u met een groot aantal smaken.
Inspelen op diverse trends
Consumenten zijn dol op gepersonaliseerde producten. Ze gaan namelijk steeds op zoek naar nieuwe ervaringen en innovaties. Met originechocolades komt u tegemoet aan de vraag én benut u ten volle uw kennis. Maar dat niet alleen: vandaag is een steeds groeiende groep consumenten fan van betere én eerlijkere producten. Met origineproducten speelt u in op een groot aantal trends: nieuwe consumptiegewoontes, bekommernissen rond het milieu, aandacht voor het algemeen welzijn van de werkkrachten. En bovenal kwaliteit en traceerbaarheid.
PRIJSKAARTJE
De prijs van originechocolade ligt hoger dan deze van standaardvarianten en blijft ook onderhevig aan schommelingen. Sommige merken beschermen de cacaoboeren echter tegen die impact. Dankzij een reeks overeenkomsten krijgen zij een gegarandeerd loon. Gezien de toenemende interesse in duurzame producten, verwachten fabrikanten dat de prijs de komende jaren nog zal stijgen.
COMMUNICEER MET UW EINDKLANT
Leveranciers bieden een waaier aan communicatiemateriaal. Denk aan flyers en posters om uit te delen en op te hangen. Via nieuwsbrieven en sociale media inspireren ze u telkens opnieuw met creatieve ideeën. Gerenommeerde technische adviseurs bepalen namelijk het precieze smaakprofiel van elke originechocolade en de manier waarop deze volledig tot uiting komt.
Nieuw OP DE MARKT
Puratos Chocolanté 60DAYS Vietnam Dark 74%
Volledig geproduceerd in Vietnam met Trinitario-bonen in minder dan 60 dagen; Hierdoor blijft de volledige waardecreatie in het land van herkomst en wordt een smaakvollere chocolade gecreëerd, intens in cacao met lichtgeroosterde accenten en een dominante fruitigheid. In 2022 wordt er ook een melkchocoladeversie gelanceerd. In het gamma van de Belcolade Origines komen in de loop van 2022 twee producten in het gamma: een melkchocolade uit Kameroen en een witte chocolade uit Papoea Nieuw Guinea.
cacao Barry Fleur de Cao 70%
Deze donkere couverturechocolade heeft een krachtige cacaosmaak, verrijkt met subtiele bloemige en fruitig zure toetsen.
Valrhona Tulakalum 75%
Maya Mountain Cacao is sinds 2014 een duurzame en transparante partner met een positieve impact op de gemeenschap in Belize. Samen slagen ze erin om de verlaten plantage Xibun River Estate, aangekocht door Henry Canton, terug in ere te herstellen.
Veliche Signature Origins El Salvador Usulután 65
Een karaktervolle, dynamische chocolade met een houtachtig tabaksaroma. Het begint sterk met een nootachtig geroosterd profiel, dat plaats maakt voor de zachte zuurheid van kersen en pruimen. Rijpe abrikozen en perziktonen volgen, met een vleugje jasmijn. Eindigend met een schone zoetzure afdronk.
La chocolaterie de l’Opéra Pures Plantations® DUARTA 70% République Dominicaine
De eerste BIO-chocolade uit het gamma Pures Plantations®. De natuurlijke kwaliteiten van de Dominicaanse Republiek en de vakkennis van de landbouwers zorgen voor de volle smaak. Traag en zacht geroosterd, voor een ronde, tegelijk fruitige en cacao-achtige toon. Middelmatig sterk maar met een perfect aromatisch evenwicht. Het recept heeft een lichtjes verminderd cacaogehalte, ideaal voor ganache en mousse, maar is ook geschikt voor repen. Zonder sojalecithine.
CasaLuker OAT Milk 45% vegan melkchocolade
De uitzonderlijke smaak van fijne originechocolade uit Colombia gecombineerd met alle voordelen van haver. Prima romige textuur en zoet aroma met medium cacaotoetsen, lage bitterheid, uitzonderlijke hints van granen en karamel. Een mix van plantaardige ingrediënten en de natuurlijke antioxidanten van cacao: het resultaat is een gezondere maar smakelijke couverture. Ideaal voor zoetwaren, bakkerij- of ijsproducten.



