BEHANDEL WATER VOOR LANGER WERKENDE KEUKENTOESTELLEN
Ook meer glans is een belangrijk voordeel
Water ontharden of verzachten ontdoet het van calcium en magnesium, zodat keukentoestellen met warm water langer meegaan, leidingen en kranen minder verstoppen … Vaatwassers leveren ook meer glanzende vaat op met minder detergent. Meer glans verkrijgt u eveneens dankzij omgekeerde osmose, die niet alleen calcium en magnesium, maar nagenoeg alle opgeloste mineralen en zouten uit het water haalt, zodat er geen enkele neerslag achterblijft op de vaat. Filtratie verwijdert dan weer sediment en onopgeloste deeltjes, die kunnen leiden tot corrosie en verstopte filters van onder meer toestellen.

NOODZAAK WATERBEHANDELING
De kwaliteit van leidingwater volstaat zeker voor alledaags gebruik. Maar soms is een verdere behandeling toch nodig, om ongewenste fysische of chemische bestanddelen uit het water te halen.
VERSCHILLENDE TECHNIEKEN
Filtratie
Om resterend sediment en onoplosbare deeltjes te verwijderen, wordt het water gefilterd.

Omgekeerde osmose
Deze methode verwijdert niet alleen calcium en magnesium, maar ook nagenoeg alle opgeloste mineralen en zouten uit het water, tot zelfs de kleinste opgeloste onzuiverheden zoals zware metalen en nitraten (ongewenst voor zwangere vrouwen en kleine kinderen). Het water stroomt onder druk tegen een halfdoorlatend, fijnmazig membraan, dat een deel van de vloeistof doorlaat (de rest wordt afgevoerd), maar daarbij die onzuiverheden filtert. In zo'n omkeerosmosesysteem verwijdert een voorfilter eerst de grove onzuiverheden. Het systeem bevat mogelijk ook een filter met actieve kool, om onder meer de kleur en de geur van het water te verbeteren.
Ontharden
Water ontharden/verzachten houdt in dat de calcium- en magnesiumionen eruit worden gehaald. Dit kan bijvoorbeeld via ionenuitwisseling in een waterontharder. Daarin vangen kunstharsbolletjes de calcium- en magnesiumionen uit het water op. Na een tijdje kan het hars niet meer ontharden, omdat het verzadigd is. De ontharder reinigt de bolletjes in een keukenzoutoplossing. Daardoor nemen ze opnieuw natriumionen op, waarna ze weer inzetbaar zijn voor ontharding. Ook een waterontharder kan uitgerust zijn met een actievekoolfilter.
HOE WEET U OF WATERBEHANDELING NODIG IS?
De hoeveelheid kalk of zoutconcentratie kunt u eenvoudig zelf nagaan met een testkit, waarbij u reactorvloeistof in een staal leidingwater doet. De precieze samenstelling van het water komt u te weten via een labo of mogelijk uw leverancier. Hun wateranalyse is zeker nodig om het juiste omkeerosmosesysteem te kiezen.
VOORDELEN
Betere bescherming van keukentoestellen
Met zacht water werken keukentoestellen met warm water zoals stoomovens en vaatwassers langer en renderen ze beter, aldus de gesproken bedrijven en de Belgische waterbehandelingsfederatie Aqua Belgica. Verhit hard water zet bijvoorbeeld kalk af op het verwarmingselement van een vaatwasser. Dat laagje isoleert, waardoor de warmte daar vastgehouden wordt. Zo verliest het toestel rendement (want de warmte wordt niet geleid), tot -10% bij 1 mm calcium volgens een leverancier van ontharders. Het element dreigt ook oververhit te raken. Daarnaast kan kalk verstopte leidingen, kranen en verharde en dus lekkende dichtingen tot gevolg hebben. Vooral poreuze, ongelijke kalkafzetting vergroot de kans op corrosie in leidingen. Iets waartoe ook sediment en onoplosbare deeltjes kunnen leiden. Zij verstoppen verder mogelijk filters van elektrische toestellen, spoelbakken en kranen.

Minder detergent
Door zacht water te gebruiken, verwijdert u even goed of beter vlekken uit wasgoed, met 50% minder detergent dan aanbevolen en bij een lagere temperatuur en dus minder energieverbruik. Dit bleek uit de onafhankelijke Amerikaanse Battelle Study uit 2009.
Ook de vaatwasser vergt minder detergent met zacht water. De Battelle-onderzoekers stelden besparingen tot 70% vast. Water ontharden bleek ook tot twaalf keer effectiever dan meer detergent inzetten om hardnekkig vuil te reinigen. De oplossing verwijderde zes keer beter vlekken en dubbel zo goed filmvorming.
Meer glanzend vaatwerk
De inzet van waterontharders en omkeerosmosesystemen levert meer glanzend vaatwerk op, zonder inzet van antikalkmiddelen volgens de gesproken partijen. Omgekeerde osmose leidt zelfs tot geen enkele neerslag meer, aldus Aqua Belgica. Nadrogen is dus veel minder nodig, wat werkuren bespaart en de service verbetert. Glazen zouden ook langer meegaan bij gebruik van zacht water, net als het wasgoed. Tegelijk is zacht water beter voor de handen van uw medewerkers, aldus Aqua Belgica. Het verwijdert volgens de federatie onder meer beter zeep, waardoor onze huid minder alkalisch wordt en dus meer beschermd blijft tegen bacteriën.
ONDERHOUD
De meeste leveranciers voorzien in een of twee (preventieve) onderhoudsbeurten per jaar. Ook een omkeerosmosesysteem wordt het best minstens jaarlijks tot ongeveer elke achttien maanden (naargelang van de waterkwaliteit) onderhouden, om onder meer het membraan te checken.
KOSTPRIJS
Een precieze prijs bepalen is moeilijk, want deze hangt af van de toepassing, het debiet, de hardheid ... Bijvoorbeeld: hoe groter het debiet, hoe meer hars een waterontharder nodig heeft en hoe groter en duurder dus het toestel is. Vraag altijd het nodige advies voor een installatie afgestemd op uw water, het te verwerken volume, de toepassing … Voor een continue kwaliteit.
WATERBEHANDELING IN NOTENDOP
• Filtratie verwijdert sediment/onopgeloste deeltjes, die kunnen leiden tot corrosie en verstopte filters van elektrische toestellen, kranen …
• Een waterontharder voorkomt kalkafzetting en leidt dus tot langer werkende keukentoestellen; propere, meer glanzende vaat met minder detergent.
• Omgekeerde osmose verwijdert niet alleen calcium en magnesium, maar nagenoeg alle opgeloste mineralen en zouten, tot zelfs de kleinste opgeloste onzuiverheden, voor geen enkele neerslag meer op de vaat.
• Onderhoud: één à twee keer per jaar voor een waterontharder, jaarlijks tot elke achttien maanden voor een omkeerosmosesysteem.
Met dank aan: Aqua Belgica, Aqua Service, Lubron, Rhima, Seliac







