Creatief aan de slag met brood
Trends, sociale media en leveranciers zorgen voor inspiratie
Voor belegd brood verwachten consumenten vandaag een ruim aanbod aan smaken en texturen, waarbij kwaliteit en versheid vanzelfsprekend voorop staan. Gezonde keuzes met extra groenten en vegetarische en veganistische opties zijn gewoonweg een must op het menu. De wereldkeukens vormen een rijke bron van inspiratie voor originele combinaties van beleg, toppings en garnituren. Ook de broodkeuze zelf is heel belangrijk. Zaden en pitten winnen aan belang, en hoewel het klassieke stokbrood nog steeds favoriet blijft, winnen nieuwe varianten snel veld. Een Instagramwaardige presentatie is tot slot de kers op de taart.
Lekker gezond
Vandaag zijn consumenten zich meer dan ooit bewust van hun gezondheid en van de impact van hun keuzes op het milieu. De vraag naar biologisch, lokaal en seizoensgebonden stijgt. Speel hierop in en geef uw aanbod een creatieve, voedzame twist met kleine, doordachte aanpassingen.
Bewuste klanten kiezen vooral vaker voor volkoren en voor opties met veel groenten. Denk aan avocado, gegrilde groente, ingelegde rode ui,... Voeg ook koolhydraatarme menuopties toe, zoals wraps van sla. Geef sauzen met minder suiker en vet, of plantaardige smaakmakers waaronder hummus en andere eiwitrijke yoghurt- of tahindressings, of frisse tomatensalsa. Deze spreads vormen een lichter en toch smaakvol alternatief.
Veggie en vegan
Plantaardige voeding wordt steeds populairder en daarom mogen vegetarische en veganistische opties niet ontbreken. Een groeiende groep, vooral de jongere generatie, is flexitariër. Ze consumeert bewust minder dierlijke producten en zoekt afwisseling. Wanneer vrienden of collega’s samen gaan eten, speelt het aanbod voor de vegetariër in het gezelschap vaak een doorslaggevende rol.
Wie weinig of geen creatieve plantaardige opties heeft, verliest dus klanten. Enkele tips voor een ruimer veggie aanbod: experimenteer met texturen en groenten (rauw, gegrild, als spread...). Vergroot de keuze in (Belgische en lokale) kazen en gebruik plantbased vis- en vleesalternatieven. Voeg burgers van linzen, zwarte bonen, pulled jackfruit of plantaardig gehakt toe aan het menu.
Internationale invloeden
Diverse wereldkeukens hebben ons smakenpalet verrijkt. Wat mensen op reis ontdekken, willen ze ook thuis proeven. Dat gaat van beleg tot toppings en specerijen uit alle windstreken. Laat uw gasten regelmatig genieten van nieuwe buitenlandse invloeden en verras hen met een limited edition ‘wereldbroodje’.
Mediterraan
De mediterrane keuken, met zuiderse toetsen en tapenades, en zeker Italiaanse producten staan al langer aan de top. Pinsa en focaccia beleven hoogdagen. Wat denkt u van een Italiaans broodje met vijgen en burrata? Zeker in het vijgenseizoen is de rijke, zoete smaak onweerstaanbaar.
Typische charcuterie doet het altijd goed, zoals bologna of het ruime aanbod salami’s en hammen. Parmaham met een crumble van gezouten nootjes is slechts één combo die gegarandeerd in de smaak valt.
Midden-Oosten en Azië
Voor wat Midden-Oosterse flair zijn falafel, baba ganoush en harissa aangewezen. Ook Aziatische invloeden geven het menu een hedendaagse opkikker; denk aan zachte bao buns of krokante Vietnamese bánh mì.
Streetfood krijgt een verfijnde uitstraling met royale toppings en creatieve presentaties, perfect passend in een eigentijds lunchconcept.
Zeker de Koreaanse keuken is niet meer weg te denken, met als publieksfavoriet Korean fried chicken. Dankzij smaakmakers als kimchi, gochujang en sesam creëert u ook andere opties die helemaal aansluiten bij de huidige trends.
Fusion is helemaal ‘in’
Fusiongerechten, waarbij diverse keukens worden samengevoegd, zijn erg in trek. Experimenteer met verrassende combinaties voor een unieke eetervaring. Ga aan de slag met smaken uit Japan, Mexico of India in één gerecht; naanbrood met gegrilde yakitori of een taco met curry. Even opwindend als smakelijk.
‘Loaded’ broodjes
Loaded fries zijn al een begrip, maar de trend breidt zich verder uit naar broodcreaties in alle vormen, van croissants tot buns. Speel hierop in met royaal belegde hotdogs met kimchi en sriracha, of rijkgevulde sandwiches met gegrilde groenten en gesmolten kaas. Het mag allemaal, zolang het maar gul, creatief en onweerstaanbaar is.
Delen, delen, delen
Sharing vindt zijn oorsprong in de Midden-Oosterse, Mediterrane en Aziatische culturen, waar maaltijden vooral een sociaal gebeuren zijn. Tapas, aperitiefhapjes en snacks om te delen raken ook in de broodjeszaak ingeburgerd. Vertaal dit naar minisandwiches, broodbites met dips of hartige viennoiserie.
Denk aan sliders met kip, vis, vegetarische burgers, mini-hotdogs of wraps. Serveer ze in hapklare porties of als ‘shared dining’ opties, zodat gasten al het lekkers kunnen delen en proeven.
Warme bereidingen
Warme broodgerechten zoals hamburgers en hotdogs lijken typisch Amerikaans, maar ze zijn ook stevig verankerd in Europese tradities. Hét symbool van fastfood, snel klaar voor de gehaaste klant en gemakkelijk uit de hand te eten.
Vooral burgers blijven echte margetoppers: ze spreken een breed publiek aan, van kinderen tot volwassenen, en zijn eenvoudig aan te passen met vis-, vegetarische of veganistische varianten. Ook pulled chicken en pulled pork doen het prima tussen brood.
Doordachte broodkeuze
Brood vormt de basis: voor terugkerende gasten moet het van uitstekende kwaliteit zijn. Stokbrood is waarschijnlijk het meest verkocht. De overige klassiekers zijn kleinere witte en bruine baguettes, brioches en vloerpistolets. Toch evolueren de verwachtingen. Klanten willen meer variatie voor bewuste keuzes. Verras ze met een uitgebreider assortiment met desem, extra vezels, pitten en zaden, en broodjes met minder natrium of een hoog proteïnegehalte. Zo combineert u kwaliteit met vernieuwing.
Uit de wereldkeuken
Pinsa is gemaakt volgens traditioneel recept met desem, gebakken in de steenoven voor een krokant en luchtig resultaat. Met minder calorieën, gluten, zout en vet dan een klassieke pizza, maar evengoed te beleggen met hartige of zelfs zoete ingrediënten. Lepinja is dan weer een traditioneel flatbread uit de Balkan. Het heeft een luchtige, open kruimstructuur met een dunne, lichtkrokante korst. Het brood absorbeert smaken zonder aan stevigheid in te boeten en is daarmee ideaal voor warme en meeneemgerechten.
Burger buns
Met een specialer burgerbroodje dat er net iets luxueuzer uitziet, verhoogt u uw omzet. De verkoopprijs kan namelijk verhoogd worden met €1, terwijl het broodje u slechts pakweg 4 cent meer kost. Er is volop keuze in bake-off, zoals rustieke buns met desem, gourmetbroodjes met een topping van zwarte zaadjes tot zelfs buns verrijkt met skyr voor extra eiwitten en bestrooid met lijnzaad, sesamzaad, haver-en maisvlokken. Zelf een topping aanbrengen - met eiwit en kruiden of bijvoorbeeld sesam - maakt een zacht briochebroodje niet alleen geschikt voor het ontbijt, maar ook als hamburgerjasje.
Leverancier inspireert, u creëert
Op beurzen, op TikTok en andere sociale media valt vandaag heel wat inspiratie te rapen. Ook leveranciers van broodproducten delen tal van recepten en tips op hun websites of tijdens workshops.
Met medewerking van: Baker&Baker, Délifrance, La Lorraine Bakery Group en Lantmännen Unibake/Pastridor



