FLEXIBEL INSPELEN OP VRAAG NAAR BROODJES MET BAKE-OFFOVEN
Breed toepassingsgebied dankzij accessoires

Voor het afbakken van broodjes bieden verschillende oventypes een oplossing. Denk maar aan de gewone oven en de combisteamer. Het toestel dat eigenlijk echter speciaal voor deze functie is ontwikkeld, is de bake-offoven, die ook binnen de slagerij en de broodjeszaak steeds vaker aanwezig is. Om die reden bekijken we dit apparaat met meer aandacht, en overlopen we de verschillende criteria waarop u zich het best baseert bij aankoop.
WAAROM KIEZEN VOOR BAKE-OFF?
Bake-off is het afbakken van halffabricaten zoals brood, croissants en andere deegwaren, zowel gerezen als niet gerezen. Hierdoor kan de gebruiker op elk moment vers afgebakken broodwaren presenteren en verkopen, en kan men dus heel goed op de vraag van de klant anticiperen. De flexibiliteit van het systeem is dan ook een van de grootste troeven.
Of toch een combisteamer?
De combisteamer is een allround toestel waarmee men kan stomen en bakken. Dit systeem volgt de temperatuur in de oven, waarbij een gecontroleerde trage temperatuursverandering zorgt voor een zeer beperkt vochtverlies en dus ook gewichtsverlies. Deze functie is echter pas hoofdzakelijk interessant wanneer enkel vleeswaren worden behandeld. De combisteamer kan dus ook worden ingezet voor het afbakken, maar het bake-offsysteem is specifiek ontwikkeld voor het afbakken zodat het resultaat ook een stuk beter is. Het prijskaartje ligt toch ook iets lager dan voor een combisteamer. Bake-offovens zijn doorgaans 15% goedkoper dan de combiovens. De reden hiervoor is dat er bij een combisteamer een boiler aanwezig is die stoom in de oven brengt. Bij een bake-offoven is er directe injectie. Hierbij wordt er water in de oven gespoten die naargelang van de temperatuur stoom wordt.
WAAROP LETTEN BIJ AANKOOP?
Bij de aankoop van een bake-offoven is het nuttig om een aantal criteria te bekijken die u helpen om een geschikt toestel aan te kopen.
Programma's
Alle bake-offovens zijn uitgerust met meerdere voorgeprogrammeerde bakprogramma's. Daardoor zijn de toestellen ook heel gemakkelijk te bedienen. Als het nodig is, kan het apparaat ook met de hand worden bediend om de verschillende stappen manueel te laten uitvoeren (hetelucht-functie, vochtcontrole, rijzen, voorverwarmen en afkoelen).
Opwarmen
De meeste toestellen zijn verkrijgbaar in een elektrische versie en in een gasversie. Een gasoven is duurder dan een elektrische bij vergelijkbare capaciteit door de meer complexe techniek. Gas kan interessant zijn wanneer er te weinig stroom in het pand aanwezig is, of bij bepaalde energiepremies. In gebruik en prestatie kan men weinig tot geen verschil merken. De prijs van gas is natuurlijk wel nog steeds goedkoper dan die van elektriciteit. Gasovens moeten wel verplicht onder een dampkap worden geplaatst.
Capaciteit
Een hele klus is het om de juiste capaciteit van het toestel te moeten inschatten om het cliënteel vlot en snel te kunnen bedienen.Becijfer dit dan ook grondig, zodat geen te groot of te klein model wordt aangeschaft. Elke fabrikant stelt immers verschillende modellen voor met variabele capaciteiten, gaande van een toestel van 90 porties tot een groot model waarin 240 porties tegelijk kunnen worden afgebakken.
Gebruiksgemak en onderhoud
We hebben het hierboven al aangehaald: door de voorgeprogrammeerde functies zijn de toestellen heel vlot te bedienen. Naast de al aanwezige programma's kan de gebruiker ook zelf eigen bakprogramma's samenstellen en invoeren die in het geheugen bewaard worden. Zo kan bijvoorbeeld de leidinggevende de programma's schrijven en beveiligen. De medewerkers kunnen dan nadien de bewaarde programma's selecteren en ermee aan de slag gaan, zonder die zelf te moeten instellen, bewerken of wijzigen. Een touchbediening reageert onmiddellijk op de aanraking met de vinger, en een helder en overzichtelijk menusysteem maakt de bediening nog efficiënter en gemakkelijker. Ook het reinigen van het toestel gebeurt bij alle machines volautomatisch. Dit optimaliseert niet alleen de hygiëne, het verhoogt eveneens de levensduur van het apparaat, en verlaagt daarmee het water- en energieverbruik.
ACCESSOIRES
Om de functionaliteit en het gebruiksgemak te optimaliseren, zijn de toestellen leverbaar met al dan niet optionele accessoires. We overlopen dan ook de meest interessante.
- Rechts of links scharnierende deur:
Niets vervelender dan na de installatie te moeten ondervinden dat de deur aan de verkeerde kant opengaat, waardoor heel wat tijd verloren zal gaan. Bekijk de juiste plaatsing dan ook op voorhand om dergelijke ongemakken nadien te vermijden. - Diverse maten onderstellen:
De keuze van het onderstel is niet steeds gebonden aan de ovencapaciteit. Dit maakt het makkelijker om, wanneer het nodig zou zijn, meer bakplaten voor te bereiden en te bewaren onder de oven, zodat na het afbakken van een eerste reeks onmiddellijk een nieuwe serie in de oven kan worden geplaatst. U kunt bovendien kiezen tussen een vast of een verrijdbaar onderstel. - Werkbladmodule:
U kunt opteren voor een onderstel met een werkbladmodule. Hierdoor heeft u voor een minimale meerkost onmiddellijk de nodige werkruimte om de bakplaten voor te bereiden. - Afzuigkap of condensorkap:
Beschikt u al over een afzuiginstallatie, dan kan de bake-offoven mits de afzuigkap hierop worden aangesloten. Is dat niet het geval, dan biedt de module met condensorkap de beste oplossing. - Roll-in platenwagen:
Bij grote capaciteit is de aanschaf van een trolley aangewezen om de platenwagen in één beweging in en uit de oven te rijden. - Diverse bakplaten, roosters en inzetrekken:
Het ruime aanbod aluminium bakplaten, al dan niet geperforeerd, rvs-roosters, siliconenmatten en gegolfde baguetteplaten maken het mogelijk om op elke toepassing in te spelen. Zo zorgen de geperforeerde bakplaten voor een perfecte luchtcirculatie rond het product, met als voordeel dat de broodjes doorgaans krokanter worden. De siliconenmatten weerhouden het product van aan te bakken op de platen. Het bakresultaat is natuurlijk verschillend bovenaan als onderaan (bv. rozijnenkoeken). Een goede bakplaat met een correcte coating kan ook al een zeer goed resultaat geven. Ter vervanging van de klassieke bakplaten kunnen er ook iPinium platen worden gebruikt, dit zijn aluminiumplaten met een coating. - Pass Through:
Deze oven met twee deuren maakt het mogelijk de uitgifte aan de productie te koppelen door de oven tussen front- en backoffice te plaatsen. De ongebakken producten gaan er aan één zijde in en worden er aan de andere zijde gebakken uitgehaald. - Softwaremodules:
Naast de basissoftware zijn ook nevenmodules beschikbaar voor het backofficebeheer, HACCP, enzovoort. Informeer naar de mogelijkheden hiervoor bij de fabrikant.