Bake-off broodPremium

Broodjesmanden en verrassingsbroden

verrrassingsbroden

Verrassingsbroden en broodjesmanden zijn klassieke hongerstillers voor een receptie, een feestje of een zakelijke bijeenkomst, maar met een beetje creativiteit blaas je deze klassieker nieuw leven in. Kom verrassend uit de hoek met een kleurrijke presentatie die inspeelt op actuele trends en thema's. Je kunt eindeloos variëren en combineren met broodsoorten, werken rond seizoenen of streekproducten en alles perfect voorbereiden.

Voor de grote en de kleine honger

Hoeveelheid

Broodjesmanden of verrassingsbroden maak je bijna altijd klaar op bestelling en dan vertelt de klant ook om welke gelegenheid het gaat. Afhankelijk van het formaat en het gewicht van de broodjes is de stelregel toch dat je minstens 4 broodjes per persoon voorziet. Al snel opteert men voor 6 broodjes per persoon. Voor een volledige maaltijd moet je 250 g per persoon rekenen. Het gewicht van een broodje hangt af van de soort en varieert tussen 20 en 80 g. Een minisandwich weegt ongeveer de helft van een rustiek meergranenbroodje dat even groot lijkt.

Vormen

Klassiekers zijn de grote ronde broden, die je uitholt en vult met zachte minisandwiches, maar ook grote rechthoekige broden, gevuld met miniciabatta's, zijn populair. Die grote ronde of rechthoekige basisbroden zonder vulling kun je zowel diepgevroren als vers aankopen. De traditionele schildpad, egel, krokodil of andere leuke dieren kennen nog altijd succes, zeker bij kinderen, maar er zijn creatievere formules. Trendy zijn de plank en de prikkers met bijvoorbeeld 'minilonguettes', wraps, breadsticks met een dipsausje, broodlolly's van zacht tramezzinobrood of Zweeds tunnbrood, of je kunt een assortiment minibroodjes presenteren op luxueuze serveerschalen of in mooie manden.

ZES PRAKTISCHE TIPS

  • Laat bake-offbroodjes afkoelen op een rooster. Dan blijven ze langer krokant.
  • Sauzen dienen niet enkel voor de smaak, maar houden de garnituren mee op hun plaats.
  • Knijpflessen zijn bijzonder handig in dit geval en je kunt er perfect mee doseren.
  • Gebruik zeker nooit te veel dressing of vinaigrette als je een paar uur van tevoren broodjes maakt. Sausjes of dressings kunnen bepaalde broodjes snel wak maken! Presenteer ze liever als extraatje in mooie recipiënten naast de verrassingsbroden, de broodplanken of -manden.
  • Sla, groentegarnituren en groene kruiden zorgen voor extra bite en smaak. Probeer ook eens een schijfje augurk voor een zuur en krokant accent.
  • Werk altijd met kraakverse producten: zo zien je broodjes er nog aantrekkelijker uit, en dat proef je ook!

Authentiek rustiek, een broodje gezond of zuiders getint

Alle bekende broodproducenten spelen in op de vraag van de hedendaagse consument en op de actuele trends. Er is keuze te over om te variëren, van zachte tot krokante broodjes.

Granen

Let's go cereal is alvast een slogan die aanslaat. (Meer)granenbroodjes zitten boordevol smaak met hun rijke mix van granen en zaden, en bevatten gezonde voedingsvezels en vitamines. Je kunt het assortiment aanvullen met een variant met noten, pompoen- of pijnboompitten.

Allerlei vormen

Het gamma broodjes bestaat uit onder meer minitafelbroodjes, zachte mini-aperosandwiches, minidesembroodjes, miniboerenpistolets ... in allerlei vormen: driehoekig, vierkant, rechthoekig, langwerpig of plat en rond. Je kunt ook stokbroden versnijden in kleine porties.

Italiaans en scandinavisch

Een aantal producenten gaan de Italiaanse toer op met ciabattina's, focacciabroodjes, lange plakken zacht tramezzonebrood om Venetiaanse tramezzinidriehoekjes van te maken of plat Zweeds tunnbrood dat wordt opgerold met beleg ertussen en als lolly op een stokje gepresenteerd.

Beleg met een innovatieve persoonlijke toets

In balans

De keuze van het beleg moet je afstemmen op je doelgroep, maar variatie is altijd de boodschap. Zorg voor een mooie balans tussen beleg met vlees, vis, kaas, groenten of zelfs enkele zoete combinaties. Met huisbereide salades scoor je altijd goed. Zelfs een eenvoudige kipsalade geef je een persoonlijke toets door er verse kruiden aan toe te voegen.

Streekproducten

Promoot streekproducten zoals patés, charcuterie en kazen, gebruik seizoensproducten zoals asperges, koolsoorten, vervang de gedoodverfde kropsla door kleurrijke eikenbladsla of radicchio, knapperige ijsbergsla of krulandijvie, een mesclun van jonge bladgroenten of kies voor veldsla of raketsla die een lichte notensmaak geven.

Als het luxueus mag zijn

Verwachten de klanten iets luxueus? Bedenk feestelijk beleg met krab, kreeft, garnalen, verse of gerookte zalm, afgewerkt met een kleurig groente- en slagarnituur en een originele dressing met groene kruiden of een exotisch smaakje.

Zuiders geïnspireerd

Met prosciutto, bresaola, coppa, salami … vergezeld van zongedroogde tomaat, olijven, artisjok, champignons, gegrilde aubergines met pesto en tapenades krijgt het broodjesfestijn een zuiders tintje.

Kleurrijke toetsen en originele dipsausjes

Een surprisebrood of een gevarieerde broodmand kun je een extra kleurrijk accent geven door er bijvoorbeeld aparte fruit- of groentespiesjes in te verwerken. Presenteer enkele originele dipsausjes in leuke glaasjes of potjes die de gasten inspireren, zoals een chutney, hummus, een yoghurt-kruidendip, een honing- of balsamicovinaigrette, een vitellotonnatosausje, een guacamoledip …

BEREKEN DE JUISTE PRIJS
Vertrek van je foodcost: de aankoopprijs van een broodje en de andere gebruikte ingrediënten, en tel daarbij de tijd die je besteedt aan het werk. Ga ook consequent te werk met het beleg: zorg voor een correcte, gelijkmatige dosering en beperk het aantal nodige stappen, want meer garnituur kost meer tijd en doet de kostprijs stijgen. De locatie van de zaak kan ook de prijs beïnvloeden (bijvoorbeeld het verschil tussen landelijk gebied en een grootstad).

Wat heb je nodig

Krijg GRATIS toegang tot het artikel
of
Proef ons gratis!Word één maand gratis premium partner en ontdek alle unieke voordelen die wij u te bieden hebben.
  • checkwekelijkse newsletter met nieuws uit uw vakbranche
  • checkdigitale toegang tot 35 vakbladen en financiële sectoroverzichten
  • checkuw bedrijfsnieuws op een selectie van vakwebsites
  • checkmaximale zichtbaarheid voor uw bedrijf
Heeft u al een abonnement? 
Geschreven door Myriam Van den Putte5 mei 2020

Meer weten over

Print Magazine

Recente Editie
17 november 2025

Nu lezen

Ontdek de nieuwste editie van ons magazine, boordevol inspirerende artikelen, diepgaande inzichten en prachtige visuals. Laat je meenemen op een reis door de meest actuele onderwerpen en verhalen die je niet wilt missen.

In dit magazine