PatisseriePremium

Waarom het als bakker belangrijk is om deel te nemen aan vakwedstrijden

Bart SchelstraeteBart Schelstraete van Bakkerij Sint Anna in Zottegem is een fervente deelnemer aan vakwedstrijden:

“Ik heb vakwedstrijden altijd als erg inspirerend ervaren. Je ontdekt zoveel nieuwe zaken en ontmoet nieuwe mensen, waar je achteraf sowieso inspiratie uit haalt. Je wordt er ook een beter bakker door. Het vergt wel degelijk een investering in tijd en geld om mee te doen aan vakwedstrijden, maar het loont echt wel de moeite. Mijn bierbrood bijvoorbeeld verkoop ik nog altijd zeer goed. Die vrije dagen die ik daarvoor opgeofferd heb, worden op die manier terug betaald. Het stimuleert je als bakker om steeds het onderste uit de kan halen."

Wat is de meerwaarde voor de bakker?

“Naast het feit dat je er een enorme inspiratie uithaalt, is het commerciële aspect ook zeer interessant. Meedoen aan vakwedstrijden is sowieso een enorme boost voor je omzet en aantal klanten. Niet alleen in de professionele wereld, maar ook de consument hechten veel belang aan een bakker die wat competitief ingesteld is. Telkens ik meedoe aan een wedstrijd, maak ik genoeg ruchtbaarheid, je klanten leven echt met je mee en samen streef je naar de eerste prijs."

Waarom heb je in het verleden meegedaan met vakwedstrijden?

“Van zodra ik van de schoolbanken was, heb ik meteen meegedaan aan wedstrijden. In het begin ben je soms teleurgesteld omdat je bijvoorbeeld laatste eindigt. Maar na een paar weken was die goesting er bij mij terug om me toch te blijven inschrijven voor vakwedstrijden."

Wat vindt u van het initiatief van de Bakery Award?

“Een nieuw initiatief kan ik alleen maar toejuichen. Ik vind het een zeer goed idee en leuk dat de bakkers ook eens in de aandacht komen. Iets wat nog te weinig gebeurt in vergelijking met andere ambachtelijke beroepen."

Wat heb je nodig

Krijg GRATIS toegang tot het artikel
of
Proef ons gratis!Word één maand gratis premium partner en ontdek alle unieke voordelen die wij u te bieden hebben.
  • checkwekelijkse newsletter met nieuws uit uw vakbranche
  • checkdigitale toegang tot 35 vakbladen en financiële sectoroverzichten
  • checkuw bedrijfsnieuws op een selectie van vakwebsites
  • checkmaximale zichtbaarheid voor uw bedrijf
Heeft u al een abonnement? 

Meer weten over

Gerelateerde artikels

Winnaars Bakery Awards 2020 bekend!

Op dinsdag 10 maart vond de tweede editie van de Belgium Bakery Awards plaats in Sint-Pieters-Leeuw. Maar liefst meer dan 50 creaties moesten beoordeeld worden door een vakkundige jury bestaande uit Ingrid De Leyn (UGent), Sergio Dias, Patrick Roels, Alain Bury, Bart Schelstraete, Karl Vandermeersch en Tanguy Coelis.

Aspirant Baker wil bakkersberoep aantrekkelijk maken voor jongeren

Jongeren warm maken voor het beroep van bakker. Dat is waar Aspirant Baker voor staat. De deelname aan nationale en internationale wedstrijden moet leerlingen een voorsmaakje geven van wat de job precies inhoudt. Ze worden hierbij intensief begeleid door leerkrachten met de nodige vakkennis. Het Aspirant Baker-team wil hiermee aan jongeren tonen dat het bakkersvak zijn charmes heeft en nog steeds een aantrekkelijk beroep is.

Peppol als nieuwe standaard: de wetgeving vanaf 2026

Papieren facturen en pdf’s verdwijnen uit het B2B-verkeer. Volgens Bart Van Coile, voorzitter van het Institute for Taks Advisors & Accountans (ITAA), gaat het om meer dan een technische aanpassing.

Belgium Chocolate Awards 2025 tijdens Artisan

Tijdens de eerste editie van Artisan - de samensmelting van de professionele foodbeurzen Broodway, Meat Expo & Taste of Tavola - zal op dinsdag 30 september voor het eerst in Kortrijk Xpo de Belgium Chocolate Awards plaatsvinden. Een aantal categorieën worden live gejureerd en voorafgaand aan de uitreiking van de Belgium Chocolate Awards reiken we ook de Food Personality of the Year Awards uit. Afspraak na de middag op het Deli-inspiratieplein in hallen 1 & 2.

Print Magazine

Recente Editie
17 november 2025

Nu lezen

Ontdek de nieuwste editie van ons magazine, boordevol inspirerende artikelen, diepgaande inzichten en prachtige visuals. Laat je meenemen op een reis door de meest actuele onderwerpen en verhalen die je niet wilt missen.

In dit magazine