ConfiseriePremium

PETITFOURS

Klant laat zich verleiden door variatie en kleur

Traditioneel zijn petitfours gebakjes die voornamelijk uit botercrème bestaan en kleurrijk worden afgewerkt. Vandaag is het begrip petitfour heel wat ruimer. De trend naar deze kleine verwennerijen is alomtegenwoordig, en ze zijn een graag geziene gast op recepties, zakenlunches en meetings. Petitfours zijn gemakkelijk te eten en de 1.001 variaties zorgen ervoor dat ze niet gaan vervelen. Ook thuis nemen minigebakjes en petitfours steeds vaker de plaats in van de grotere variant. Deze geneugten mogen met andere woorden niet in uw assortiment ontbreken.

KLEIN OVENTJE

De naam petitfour dateert uit de 18e eeuw, toen de ovens nog van bakstenen werden gemaakt en deze gestookt werden met geurende takkenbossen. Nadat de broden uit de zeer hete oven waren gehaald en de temperatuur van de oven was gezakt, begon men met het bakken van de cakebeslagen. Deze cake vormde de basis voor het kleine populaire gebakje, namelijk de petitfour. De banketbakkers moesten over fantasie en flair beschikken om groots opgezette versieringen in miniatuur op een klein gebakje weer te geven. De term petitfour betekent letterlijk 'klein oventje' en doelt dus op een oven met weinig vuur. De naam petitfour werd voor het eerst vermeld in The New York Times van 28 januari 1894, als onderdeel van een menu voor een diner dat gegeven werd gegeven door de advocaat Randolph Guggenheim. De gasten waren heel erg enthousiast over het fijne gebakje en zo begon de petitfour zijn opgang.

Kleine verwennerij

Vroeger was een petitfour een klein koekje waar een bolletje crème au beurre op gespoten werd en dat overdekt werd met ganache, chocolade of fondant. Nu gaat het aanbod van glaasjes naar macarons en minigebakjes tot mousses, lolly's enz. Ze worden aangeboden bij een verwenkoffie of op recepties of als snack. De kleine gebakjes passen bovendien perfect in de trend naar kleinere verwennerijen die gemakkelijk in een enkele hap op te eten zijn.

Grootte?

Gewicht en afmeting variëren naargelang van de gelegenheid, zo zullen ze voor een verwenkoffie kleiner en lichter zijn dan voor een receptie en/of als snacking. Bij de verwenkoffie zal een petitfour gemiddeld zo'n 2 cm diameter hebben en tussen de 8 en 10 g wegen. Voor recepties en als snacking zijn de minigebakjes dikwijls ietsje groter, met een gewicht tussen de 18 en 30 g. Door het uitgebreide aanbod en de verschillende varianten - denk aan glaasjes, lolly's enz.- kunnen de afmetingen heel sterk variëren. Gouden regel: maak uw petitfours niet te groot!

Trend

Petitfours zijn aan een opmars bezig, maar blijven toch pieken tijdens feestelijke gelegenheden zoals Kerstmis en Pasen. Daarnaast zijn er nog aantal 'kleinere evenementen' zoals Valentijn, Moeder- en Vaderdag en Halloween.

Petitfours zijn klein waardoor de consument er meerdere kan eten voor zich 'schuldig' te voelen.

Bovendien houdt de consument van variatie en hierop spelen petitfours perfect in. Op recepties zijn het graag geziene gasten omdat ze in een enkele hap op te eten zijn, waardoor morsen bijna uitgesloten is. Ook thuis zien we dat de consument steeds meer op zoek gaat naar 'mini-verwenmomentjes'. Men blijft vaker thuis en geniet in huiselijke sfeer van lekkere gebakjes. De consument vindt het ook plezant om zijn gasten variatie en kleur aan te bieden.

Winstmarge

De winstmarge op een klein gebakje kan veel hoger liggen dan op een groter gebakje. Er kruipt wel degelijk meer arbeid in de afwerking van een mini-gebakje. Het is wel zo dat uw klant veel minder met de prijs rekening zal houden wanneer hij minigebakjes koopt. Ze zijn nu immers zo schattig en lekker. De verkoopprijs van een minigebakje kan sterk verschillen, gaande van 0,5 euro tot 2,5 euro.

AANBOD

Petitfours zijn er in alle soorten en vormen. Zoals al gezegd zijn er de klassiekers met crème au beurre, maar daarnaast zijn er tevens allerlei minigebakjes, glaasjes, mousses, cakes enz.

Zelf maken, inkopen of halffabricaten?

Petitfours kan je volledig zelf maken, maar ze zijn ook beschikbaar in het diepvriesassortiment. Ook is het mogelijk enkel de basis aan te schaffen en de petit- fours zelf te personaliseren. Die handtekening zorgt ervoor dat uw signatuur in de schijnwerpers komt te staan of geeft de gasten het gevoel van een bijzondere aandacht voor het feest. Of u er nu voor kiest om uw petitfours helemaal zelf te maken, deze kant-en-klaar aan te kopen of om die af te werken, hangt volledig van uw eigen doelstellingen af. Het volledig zelf creëren van petit- fours is arbeidsintensief, maar zal ervoor zorgen dat u ze helemaal naar eigen wens en volgens uw recepten kunt vervaardigen. Indien u ervoor kiest deze volledig kant-en-klaar aan te kopen of om die af te werken, is de kwaliteit die de leveranciers bieden ook top. Aan u de keuze.

DOELGROEP

Bij de koffie

Petitfours zijn de ideale bondgenoot bij een geslaagde verwenkoffie. Een vijftal perpersoon zou hier voldoende moeten zijn. Variatie is belangrijk. Denk aanmakrons, minigebakjes, chocoladecups,gevuld met allerlei texturen en pralines.

Receptie

Daar je op een receptie een groot publiek wil verwennen en bereiken, is het aan te raden toch een tiental soorten te voorzien. Petitfours voor een receptie zijn ook iets groter dan de gebakjes bij een verwenkoffie. Petitfours zijn graag geziene gebakjes daar ze een gevecht tussen vorkje en schoteltje met daartussen een harde bodem, een knisperende korstdeeg en uiteenspattende crème uitsluiten. Petit fours zijn met andere woorden 'stropdasproof' en een hele verademing op recepties. Door hun formaat blijft er ook niets achter op het bord. De klant kiest immers zelf hoeveel van deze kleine verwennerijen hij verorbert.

Sweet breaks

Petit fours worden ook steeds vaker als 'sweet break' voorzien. Ze zijn handig, gemakkelijk te consumeren en zien er bovendien leuk uit. Perfect dus om jezelf goed te verwennen met een minimum aan schuldgevoel. De consument creëert steeds vaker eigen tradities en momenten, waarbij 'iets lekkers' hoort. Petitfours en minigebakjes horen perfect thuis bij deze momenten.

High Tea

Een High Tea is een uitgebreide theeronde tijdens de middag.Die bestaat uit verschillende hartige gerechtjes en zoete lekkernijen, die geserveerd worden met verschillende theesoorten en vruchtendranken. De tendens komt overwaaien vanuit Engeland. Tijdens de High Tea worden er, naast scones, sandwiches en miniquiches, ook petitfours aangeboden. High tea is een leuke variantop ons traditionele koffie- en taart-moment.

TIPS OM MEE TE GEVEN AAN UW KLANT

  • De perfecte presentatie begint bij de keuze van het juiste bord. De gebakjes moeten tot hun recht komen. Denk bijvoorbeeld aan een wit bord met een zwart onderbord. Zorg voor ruimte op het bord en plaats de petitfours of mini-gebakjes niet te dicht bij elkaar. Wanneer u uw gasten zelf wilt laten kiezen, oogt een presentatie op verschillende schalen boven elkaar steeds leuk.
  • Varieer in kleur, vorm en smaak. Hou rekening met voorkeuren van de gasten. Kies voor verschillende roomgebakjes, fruittaartjes en miniglaasjes. Ook voor kinderen kun je er een leuke variant instoppen zoals cakepops, slagroomsoesjes of mini-éclairs.
  • Zorg steeds voor een vijftal petitfours per gast en verlies
  • de kinderen niet uit het oog.

Met dank aan:

Callebaut Chocolate Academy Centre Belgium, Deleye, Patisserie Unique en Van de Leur Banketspecialiteiten

Wat heb je nodig

Krijg GRATIS toegang tot het artikel
of
Proef ons gratis!Word één maand gratis premium partner en ontdek alle unieke voordelen die wij u te bieden hebben.
  • checkwekelijkse newsletter met nieuws uit uw vakbranche
  • checkdigitale toegang tot 35 vakbladen en financiële sectoroverzichten
  • checkuw bedrijfsnieuws op een selectie van vakwebsites
  • checkmaximale zichtbaarheid voor uw bedrijf
Heeft u al een abonnement? 

Meer weten over

Gerelateerde artikels

Zelf koekjes maken

Print Magazine

Recente Editie
17 november 2025

Nu lezen

Ontdek de nieuwste editie van ons magazine, boordevol inspirerende artikelen, diepgaande inzichten en prachtige visuals. Laat je meenemen op een reis door de meest actuele onderwerpen en verhalen die je niet wilt missen.

In dit magazine