Bake-off viennoiseriePremium

Sauzen en vinaigrettes brengen broodje naar hoger niveau

Kruidenolies, vinaigrettes, barbecuesauzen en warme sauzen winnen terrein

sauzen

Met nieuwe smaaksensaties binnen uw aanbod van belegde broodjes kunt u zich onderscheiden van de rest. Variëren kan door te spelen met het ruime aanbod van sauzen. Populair zijn onder meer de barbecuesauzen voor hamburgerbroodjes, vinaigrettes en kruidenolies als alternatief voor boter en mayonaise, en sauzen voor warme broodjes.

Wat zijn de klassiekers?

Een blijvende klassieker is natuurlijk het besmeren van een knapperig vers broodje met een kwaliteitsvolle hoeveboter, een fijne tafelmargarine of met een heerlijke mayonaise. Wanneer we de andere, veelgebruikte standaardsauzen bekijken, springen vooral mosterd, ketchup, tartaar en cocktailsaus in het oog. Op de voet gevolgd door frisse saladedressings zoals honingmosterd, bieslook en yoghurt.

Trends

Kruidenolies

Spiceoils (kruidenolies met wereldsmaken) zitten in de lift. Er leeft een trend naar minder sausgebruik, ten voordele van meer smaak en textuur dankzij de afwerking met originele kruiden en specerijenmengelingen. Toppers in dat segment: gomasio's, fruitpeppers en seasonpeppers.

Klassiekers  2.0

Verder is er een verschuiving van de 'klassieke sauzen' naar andere sausspecialiteiten. Zoals pepper, hannibal, martino, bearnaise en pikantere varianten.

Vinaigrettes

Daarnaast worden ook vinaigrettes steeds vaker als saus voor een belegd broodje gebruikt. Opvallend daarbij is dat de vraag naar meer specialiteiten toeneemt: vinaigrette met olijfolie, honingmosterd, Thousand Islands vinaigrette ...

Combinaties

Het gebeurt ook dat meerdere sauzen op één broodje gecombineerd worden om tot een unieke smaak en presentatie te komen.

Gezonde alternatieven

Sauzenfabrikanten, waaronder Jermayo, beijveren zich om nieuwe producten te ontwikkelen die minder zout en minder suiker bevatten, omdat de consument vraagt om gezondere alternatieven. Ook het veganverhaal wordt steeds belangrijker in sauzen voor belegde broodjes. Vegan mayonaise is al lang geen uitzondering meer.

BBQ sauzen

De bedrijven Jermayo en Anda Sauces constateren daarnaast een grotere afname van 'American BBQ sauces', want naast belegde broodjes worden er steeds meer hamburgervariëteiten als snack geconsumeerd. Hamburgers met de echte BBQ-saus doen het dan ook heel goed, net als de meer gesuikerde en pikante sauzen.

Sauzen voor warme broodjes

Daarnaast is de vraag naar sauzen als Andalouse en Samurai tijdens de laatste jaren sterk gegroeid dankzij de opmars van warme broodjes.  Ook mosterdsaus om op te warmen zit in de lift. Dat bijvoorbeeld voor een broodje of panini met beenham.

Wat heb je nodig

Krijg GRATIS toegang tot het artikel
of
Proef ons gratis!Word één maand gratis premium partner en ontdek alle unieke voordelen die wij u te bieden hebben.
  • checkwekelijkse newsletter met nieuws uit uw vakbranche
  • checkdigitale toegang tot 35 vakbladen en financiële sectoroverzichten
  • checkuw bedrijfsnieuws op een selectie van vakwebsites
  • checkmaximale zichtbaarheid voor uw bedrijf
Heeft u al een abonnement? 
Geschreven door Marie Verhulst12 mei 2020

Meer weten over

Print Magazine

Recente Editie
17 november 2025

Nu lezen

Ontdek de nieuwste editie van ons magazine, boordevol inspirerende artikelen, diepgaande inzichten en prachtige visuals. Laat je meenemen op een reis door de meest actuele onderwerpen en verhalen die je niet wilt missen.

In dit magazine