PatisseriePremium

WEDSTRIJDREGLEMENT BELGIUM BAKERY AWARDS 2020

INSCHRIJVINGEN

– Inschrijven tot 30/11/2019
– Deelnameformulier invullen tot 31/01/2020 
– Wedstrijddag: 10/03/2020

Men kan deelnemen als student of professioneel in 1 of 2 of 3 categorieën, telkens met max. 1 product

WEDSTRIJDDAG

De jurering en uitreiking van de Bakery Awards vindt plaats op dinsdag 10 maart 2020.

BESTE NUTRITIONBROOD

Wat verwachten we?

Nutritionbrood: brood van (oer)granen en/of zaden, zodanig bereid dat het een surplus aan vezels, eiwitten en andere micronutriënten (zoals vitaminen en mineralen) oplevert. De vorm en afwerking mogen creatief ingevuld worden door de deelnemer. Dit brood zal worden beoordeeld op smaak, gebruikte technieken, vormgeving en samenstelling/voedingswaarde* (dit laatste door onafhankelijke voedingstechnologen van UGent).

- Studenten: per klas kan er slechts één inzending deelnemen
- Professionelen: actief als werknemer in bakkerij of zaakvoerder (geldig btw-nummer) of leerkrachten

Richtlijnen (verplicht)
– Omschrijving van het brood
- Gewicht: 600 gram
– Recept (wordt enkel gebruikt voor de analyse – blijft verder confidentieel). Belangrijk is om concrete types van de grondstoffen mee te geven zoals bv. het type bloem dat is gebruikt. 
- samenstelling desem:  verhouding water-bloem + eventueel andere ingrediënten EN welke bloem en andere ingrediënten
– hoeveelheid gebruikt water
– deeg- en broodgewicht
- Bij gebruik graanmengeling: geef de procentuele verhouding & verschillende soorten mee
- Bij gebruik van speciale ingrediënten die niet in Nubel of de Nederlandse voedingsplanner staan: een foto toevoegen van het etiket met samenstelling
- gewicht voor het bakken (deeg) en gewicht na het bakken zodat vochtverlies in rekening kan gebracht worden
- 5 stuks inleveren

Voor de prijs van Beste Nutritionbrood worden de broden blind geproefd door een professionele jury en wordt de voedingswaarde berekend door UGent (labo voor graantechnologie). Zij zullen 30% van de punten geven.

Bij het indienen van uw dossier is het belangrijk dat u enkele duidelijke foto’s waarop uw product goed zichtbaar is bezorgt.(bekijk hier enkele voorbeelden) 

BESTE LUXEBROOD

Wat verwachten we?

Luxebrood: brood gemaakt van een luxedeeg met bv. rozijnen, suikerstukjes, chocoladestukjes ...
De vorm en afwerking mogen creatief ingevuld worden door de deelnemer. Dit brood zal worden beoordeeld op smaak, gebruikte technieken en vormgeving.

Richtlijnen (verplicht)
- enkel zoet luxebrood
- gewicht: 575 - 625 gram (gebakken)
- 5 broden inleveren

- Studenten: per klas kan er slechts één inzending deelnemen
- Professionelen: actief als werknemer in bakkerij of zaakvoerder (geldig btw-nummer) of leerkrachten

Bij het indienen van uw dossier is het belangrijk dat u enkele duidelijke foto’s waarop uw product goed zichtbaar is bezorgt.(bekijk hier enkele voorbeelden

BESTE STOKBROOD

Wat verwachten we?

Stokbrood is de Nederlandse naam voor de Franse broodsoort baguette. De vorm is langwerpig. Dit brood zal beoordeeld worden op smaak, krokantheid, gebruikte technieken en vormgeving.

Richtlijnen (verplicht)
- gewicht: 250-270 (gebakken)
- lengte: 55 cm
- 5 à 7 insnijdingen
- 10 stokbroden inleveren

- Studenten: per klas kan er slechts één inzending deelnemen
- Professionelen: actief als werknemer in bakkerij of zaakvoerder (geldig btw-nummer) of leerkrachten

Bij het indienen van uw dossier is het belangrijk dat u enkele duidelijke foto’s waarop uw product goed zichtbaar is bezorgt.(bekijk hier enkele voorbeelden

BESTE ECLAIR

Wat verwachten we?

Een eclair is een zacht langwerpig gebakje op basis van soezendeeg met een zachte vulling en een chocolade- of glazuurlaagje. De afwerking mag u volledig zelf kiezen. Deze categorie zal beoordeeld worden op smaak, originaliteit, gebruikte technieken en vormgeving.

Richtlijnen (verplicht):
- Gewicht: 100 - 150 gram
- Zorg voor 5 ongevulde en 10 gevulde (volledig afgewerkte) eclairs. Indien u dit niet doet, zal uw product niet beoordeeld worden.
- 15 eclairs indienen

- Studenten: per klas kan er slechts één inzending deelnemen
- Professionelen: actief als werknemer in bakkerij of zaakvoerder (geldig btw-nummer) of leerkrachten

Bij het indienen van uw dossier is het belangrijk dat u enkele duidelijke foto’s waarop uw product goed zichtbaar is bezorgt.(bekijk hier enkele voorbeelden) 

BOTERKOEK

Wat verwachten we?

Een boterkoek of een expokoek is een product gemaakt uit een gerezen bladerdeeg. Er wordt gestart vanuit een ruit gevormde opgerolde koek. Eventueel na het bakken bestreken met suikersiroop. Belangrijk is dat de boterkoek zowel met boter of met margarine mag gemaakt worden. Dit brood zal beoordeeld worden op smaak, krokantheid en originaliteit.

Richtlijnen (verplicht)
- 15 stuks inleveren
- geen afwerking (met rozijnen, chocolade,...)
- mag met boter of margarine gemaakt worden

- Studenten: per klas kan er slechts één inzending deelnemen
- Professionelen: actief als werknemer in bakkerij of zaakvoerder (geldig btw-nummer) of leerkrachten

Bij het indienen van uw dossier is het belangrijk dat u enkele duidelijke foto’s waarop uw product goed zichtbaar is bezorgt.(bekijk hier enkele voorbeelden

Jurering

Alle inzendingen worden blind geproefd door een zorgvuldig geselecteerde en vakjury. Voor de categorie nutritionbrood zal 30% van de punten gegeven worden door Universiteit Gent.

De jury zal bestaan uit 2 luiken: 

- een jury banketbakkers voor de categorie eclair en boterkoek
- een jury bakkers voor de categorieën nutritionbrood, luxebrood en stokbrood

Indienen op de wedstrijddag

Per categorie waar u in meedoet, moet u telkens het juiste aantal exemplaren indienen. Als er opgemerkt wordt dat er niet voldaan is aan bepaalde eisen, wordt uw product niet beoordeeld.

Prijs

Per categorie wordt er een overall winnaar gekozen. Alle overige deelnemers worden beoordeeld op punten en kunnen op basis daarvan een gouden, zilveren of bronzen oorkonde krijgen. Deze kan u dan ophangen in uw zaak.  
80 - 90 punten: GOLD
70 - 80 punten: SILVER
60 - 70 punten: BRONS

De eerste prijs krijgt een heuse mediacampagne ter waarde van 20.000 euro in onze magazines

 

Wat heb je nodig

Krijg GRATIS toegang tot het artikel
of
Proef ons gratis!Word één maand gratis premium partner en ontdek alle unieke voordelen die wij u te bieden hebben.
  • checkwekelijkse newsletter met nieuws uit uw vakbranche
  • checkdigitale toegang tot 35 vakbladen en financiële sectoroverzichten
  • checkuw bedrijfsnieuws op een selectie van vakwebsites
  • checkmaximale zichtbaarheid voor uw bedrijf
Heeft u al een abonnement? 

Meer weten over

Print Magazine

Recente Editie
17 november 2025

Nu lezen

Ontdek de nieuwste editie van ons magazine, boordevol inspirerende artikelen, diepgaande inzichten en prachtige visuals. Laat je meenemen op een reis door de meest actuele onderwerpen en verhalen die je niet wilt missen.

In dit magazine