PatisseriedecoratiesPremium

KIES VOOR ONEVEN AANTAL DECORATIES

Tips afdecoreren patisserie

Een lekkere taart verkoopt nog beter, als die aantrekkelijk gepresenteerd wordt. Hiervoor zijn er tal van decoraties op de markt. Maar hoe kies je de juiste decoratie, waar plaats je ze en hoe vermijd je over te decoreren? Hou rekening met het kleurgebruik, de positionering, en durf te experimenteren!

Mieke Masyn

KLEURGEBRUIK

Buitenkant = binnenkant

Vertaal de vulling van het gebak naar de buitenkant. Bevat de taart een frambozenmousse, kies dan voor een roze decoratie.

Contrasten

U kunt er ook voor kiezen om te werken met contrasten. Een donkere taart, afgewerkt met witte decoratie bijvoorbeeld.

Modekleuren

Hou rekening met de modekleuren voor een aantrekkelijk geheel. Denk ook seizoen­gebonden: paaskleuren in het voorjaar bijvoorbeeld.

MEER DAN CHOCOLADE

  • Afwerken kan met meer dan chocoladedecoraties. Denk ook eens aan meringue, glaçages, suiker, fruit, gelei …
  • Door verschillende decoraties door elkaar te gebruiken, kun je spelen met divers structuren.
  • Een andere optie is het herhalen van vormen: verschillende ronde vormen samen bijvoorbeeld.
  • Durf bestaande decoraties te breken, je bekomt soms een mooier effect.
  • Tegenwoordig hebben eetbare decoraties de voorkeur.

VERS FRUIT

Als je met fruit wilt decoreren, doe dit dan op de dag zelf en decoreer enkel de taarten die je die dag denkt te verkopen. Taarten met fruit zien er de volgende dag niet meer aan­trekkelijk uit.

AANTAL DECORATIES

Less is more

Kies voor enkele accenten in plaats van de taart volledig vol te zetten met decoraties. Dit is ook afhankelijk van het soort taart dat u decoreert.

Grote taart

Voor een grote taart heb je genoeg aan vijf elementen. De redenering dat een taart evenveel decoraties moet hebben als er stukken uit de taart kunnen gehaald worden, gaat niet op. Bij het delen van een taart zijn er altijd mensen die toch liever geen decoratie willen.

Taartpunten

Verkoop je de taart per taartpunt, voorzie dan wel op elk stuk een decoratie.

Eenpersoonsgebakje

Een eenpersoonsgebakje heeft genoeg aan drie decoraties, logo inbegrepen. Een minigebakje of glaasje wordt eenvoudig afgewerkt met een plaatje en een krul.

Cupcakes

Cupcakes moeten in het oog springen en mogen dus rijkelijker gedecoreerd worden dan bv. een drooggebak.

Taarten met foto's

Taarten die bedrukt zijn met een foto, worden minder gedecoreerd, omdat het geheel anders
te bombastisch wordt.

Oneven

Onze hersenen zijn geprogrammeerd om oneven aantallen aan­trekkelijker te vinden. Kies altijd voor één, drie of vijf decoraties.

TEKENINGEN

Decoraties met tekeningen kunt u zeker ook gebruiken, maar hou ze vooral voor specifieke dagen; WK Voetbal, Pasen, Kerstmis ...

NEUTRAAL CANVAS

Een geglaceerd of afgespoten gebak vormt de ideale basis om aan de slag te gaan.

POSITIE

Richting

Begin altijd uit één richting te werken. Van boven naar onder, vanuit het midden of vanuit één hoek.

Structuur

Probeer structuur in de taart te brengen door decoraties in de hoogte te leggen. Leg een plakkaatje dus nooit plat op een taart. Hou er hierbij ook rekening mee dat de klant de taart maar in één richting ziet.

Bovenkant en zijkanten

Decoreren doe je vaak boven op de taart, in combinatie met decoratie (bijvoorbeeld plakkaatjes, strooisel, suikerband …) langs de zijkanten.

Maar je kunt er ook voor opteren om enkel de bovenkant of enkel de zijkant aan te pakken. Ook dit hangt af van welk resultaat je wilt bekomen.

OEFENING BAART KUNST

Oefening baart kunst, geldt zeker voor het decoreren van taarten. Het is soms simpeler dan het lijkt, maar al te vaak wordt er over­gedecoreerd.

Neem dus de tijd om enkele zaken uit te proberen. Verschillende leveranciers van decoratie bieden ook op verschillende tijdstippen in het jaar demonstratiemomenten aan om u de kneepjes van het vak te leren.

Wat heb je nodig

Krijg GRATIS toegang tot het artikel
of
Proef ons gratis!Word één maand gratis premium partner en ontdek alle unieke voordelen die wij u te bieden hebben.
  • checkwekelijkse newsletter met nieuws uit uw vakbranche
  • checkdigitale toegang tot 35 vakbladen en financiële sectoroverzichten
  • checkuw bedrijfsnieuws op een selectie van vakwebsites
  • checkmaximale zichtbaarheid voor uw bedrijf
Heeft u al een abonnement? 

Meer weten over

Print Magazine

Recente Editie
17 november 2025

Nu lezen

Ontdek de nieuwste editie van ons magazine, boordevol inspirerende artikelen, diepgaande inzichten en prachtige visuals. Laat je meenemen op een reis door de meest actuele onderwerpen en verhalen die je niet wilt missen.

In dit magazine