DRAGEERMACHINES ZORGEN VOOR PERFECT RESULTAAT
Dragees vormen een verrassende uitbreiding van het assortiment
Al eeuwenlang worden producten voorzien van een laagje suiker of chocolade. Vandaag zien we ze overal, van doopsuiker tot allerlei noten en fruit. Drageren wordt voornamelijk gebruikt in de farmaceutische wereld, maar is momenteel ook alomtegenwoordig in de snack- en zoetwarenwereld. Het aanbieden van gedrageerde producten kan een meerwaarde bieden aan uw productaanbod. Om op een juiste manier te drageren, is een gepaste drageerketel ontegensprekelijk een must.

DRAGEREN
Het waren de Egyptenaren die voor het eerst hun producten drageerden. De producten werden in een kom gedaan, besprenkeld met vloeistof en de kom werd rondgedraaid. Ze zagen ook dat hoe meer vloeistof ze toevoegden, hoe dikker de laag rond de kern van het product werd. Drageren houdt met andere woorden in dat een kern op een bepaalde wijze wordt voorzien van een al dan niet gekleurd suikerlaagje, een laagje karamel of chocoladelaagje. In de farmaceutische industrie worden heel wat pillen op deze manier afgewerkt.
WERKING MACHINES
Allerlei soorten noten, gedroogde vruchten, koffiebonen, zoetwaren enz. kunnen worden gebruikt om te drageren. Een drageerketel is hierbij absoluut een must. Drageerketels worden dikwijls ontworpen om op grote schaal te produceren, toch zijn er verschillende fabrikanten die reeds drageermachines aanbieden vanaf 2 kg.
Drageren met chocolade
Om producten te drageren met chocolade zijn er machines beschikbaar met of zonder spraysysteem. De producten worden in de trommel geplaatst en men laat deze in werking treden. Daarna wordt er koude lucht met een temperatuur van 6 tot 8 °C in de trommel geblazen. Tijdens deze fase wordt de chocolade manueel of via het spraysysteem in de draaiende ketel geïnjecteerd. Na een 45-tal minuten gaat men over tot het gommeren van het product en wordt er warme lucht met een temperatuur van 45 °C in de trommel geblazen. Na een 20-tal minuten in de draaiende trommel zijn de producten voldoende zacht en is het aan u om de afwerking te bepalen: trufferen of laten glanzen. Om het product van een glans te voorzien, heeft u bij bepaalde machines een glansmiddel nodig, terwijl andere fabrikanten machines aanbieden die het product zonder glansmiddel een natuurlijke glans geven, en dit door koude lucht in de trommel te blazen. Voor het trufferen is het enkel nodig om cacao in de trommel te gieten en deze op een tragere snelheid te laten draaien.
Suikertoepassingen
Ook om producten van een laagje suiker of karamel te voorzien zijn drageerketels aangewezen. Zo kan bijvoorbeeld de ketel zelf gebruikt worden om karamel te maken en er pas nadien de producten aan toe te voegen. Een andere methode is om op voorhand suiker en water te mengen en op te koken tot een temperatuur van 112 °C. De producten worden op voorhand in de ketel aangezet en voorverwarmd. Daarna wordt de suikerwatermengeling straalsgewijs toegevoegd. Ook heel wat producten die van een laagje suiker zijn voorzien, worden vervaardigd met deze machines.
WELKE MACHINE?
Het soort ketel dat u kiest, hangt volledig af van uw eigen noden en wensen. Er zijn volledig automatische tot manueel bedienbare machines verkrijgbaar, met een capaciteit van 2 tot duizenden kilo's. Een drageermachine met een capaciteit van 2 tot 15 kg kost u ongeveer tussen 3.500 en 12.000 euro, naargelang van de mogelijkheden. De fabrikanten zullen u met de nodige raad en daad bijstaan bij de keuze van de juiste drageerketel.




