VOOR U OPGESOMD: ACHT TRENDS IN PATISSERIEDECORATIES
BRENG UW CREATIES NAAR EEN HOGER LEVEL DOOR DE DECORATIE-ELEMENTEN
Soorten
Chocoladeversieringen scoren nog steeds het beste. Hier kunnen patissiers en chocolatiers zich ook heel makkelijk mee onderscheiden en een meerwaarde bieden dankzij gepersonaliseerde decoraties. Zo kunnen er probleemloos logo’s geprint worden op chocolade. Het oogt mooi en strak. Daarnaast zijn hostieversieringen ook heel populair. Deze hebben een aantal niet onmiskenbare voordelen: suikervrij, glutenvrij, budgetvriendelijk, niet temperatuurgevoelig en zeer eenvoudige ingrediëntenlijst. Ook zijn ze ideaal om foto’s of logo’s op te printen.

Moderne texturen & motieven
Een opvallende trend zijn de moderne texturen en motieven op patisseriedecoraties. Er is een stijgende vraag naar decoraties uitgevoerd in reliëf, wat ook een extra moderne toets aan patisserie geeft. Het is ook een makkelijke manier om een taartje die extra dimensie te geven. Niet alleen is de foodcost interessant, met dergelijke eenvoudige decoraties, creëer je heel wat tijdwinst.
Marble, splashes & drippings

Speelse effecten zoals splashes en drippings zijn erg hip. Ook het marble-effect blijft nog even nazinderen en geeft patisserie een strakke toets.
Vormen

Ook bij de vormen valt het op dat strakke en grafische vormen overal op te merken zijn. Zo is breekchocolade ook een eenvoudige manier om een strakke toets aan uw creaties te geven. Daarnaast zijn abstracte 3D-vormen in gekleurde chocoladedecoraties ook erg in. Wees creatief en wissel af met grote en kleine vormen. Voor klassieke gebakjes worden patisseriedecoraties in een moderner jasje gestoken, vaak een iets strakkere variant van het oorspronkelijke. Denk maar aan bloemen of hartjes.
Natuurlijke kleurstoffen boomen

Een tendens dat we in de hele voedingssector opmerken en enorm aan populariteit wint, is die van natuurlijke voedingsstoffen. Ook in patisseriedecoraties, meer bepaald over de kleurstoffen, is dat niet anders. Er wordt zoveel mogelijk geprobeerd om natuurlijke grondstoffen te gebruiken waar zo weinig mogelijk E-kleurstoffen in zitten. De keerzijde van deze keuze is echter dat de kleuren minder hevig uitkomen. De meeste fabrikanten hebben al een uitgebreid aanbod hiervoor. Zo kan een rode kleur perfect ontwikkeld worden aan de hand van bietensap of blauw dankzij spirulina-algen.
Pastel & duotoon
Pasteltinten zijn al even alomtegenwoordig maar ook in de patisserie zijn ze niet weg te denken. Eventueel fellere varianten zoals fuchsia of turkoois kunnen ook gecombineerd worden met pasteltinten. Verder zijn duotonen ook zeer aanwezig in de huidige patisserie. Deze duotonen kunnen matchen of net contrasteren met elkaar. Als laatste valt het op dat goud het hele jaar door een blijver is, met een piek tijdens de feestdagen.
Thema's
Flamingo’s, unicorns, lama’s en zeemeerminnen zijn hip en trendy. Deze trend zette zich vorig jaar al in en het ziet ernaar uit dat het in 2020 ook nog even zal blijven.
7x onmisbare tips
- Zorg ervoor dat alles in harmonie is. Beleving start bij het zien van patisserie en eindigt bij het eten ervan. Alles moet dus mooi één geheel vormen;
- Zorg ervoor dat er een link is tussen het interieur en exterieur van het gebak;
- Kies voor een mooie harmonie in het kleurgebruik. Ga voor maximaal 3 à 4 kleuren.
- Een chocoladeplaatje bedrukt met uw logo is een must voor elk klein gebakje.
- Geef taarten een extra toets met een extra plaatje die de verjaardag of feestdag aankondigt.
- Oneven decoreren geeft de mooiste resultaten.
- Zorg ervoor dat de hoeveelheid decoraties per gebak in verhouding is met de grootte van het gebakje.
Op een eenpersoonstaart volstaat één decoratie.
Voor een taart voor 4 tot 6 personen kies je best voor één grote decoratie of een 3-tal kleinere.
Met dank aan Mona Lisa, Leman Cake Decoratons, Puratos, Ravico,
IBC Belgium, Veliche