MINSTENS HELFT VOEDSELBEDERF DOOR FOUTE TEMPERATUUR
Minder handelingen en minder fouten door automatisatie temperatuurcontrole
Om de voedselveiligheid te garanderen, is een nauwkeurige temperatuurcontrole een must. Diverse merken leveren multifunctionele instrumenten voor verschillende stappen in het proces: van de ontvangst van producten tot de bereiding en de stockage. Datamanagement is daarbij een echte trend: via apps en de cloud worden de gegevens nauwkeurig opgetekend en bewaard. Dat vermindert niet alleen het aantal handelingen, ook de kans op menselijke fouten wordt kleiner. Bovendien bieden dergelijke systemen een volledige transparantie.
VOEDSELVEILIGHEID
Risico's
Wanneer de temperatuurketen onderbroken wordt, bederft de voeding door de groei vanbacteriën. Ze vermenigvuldigen zich logaritmisch en produceren ziekmakende stoffen die tot voedselinfecties kunnen leiden. Deze besmettingen gaan gepaard met gastro-intestinale symptomen. De vier belangrijkste voedselintoxicaties zijn:
- Clostridium botulinum: komt
voor in o.a. vis en vlees, en kan levensbedreigend botulisme veroorzaken. In de tweede fase treden verlammingsverschijnselen op, waaronder van de hartspier.
- Clostridium perfringens: is te vinden in de ingewanden van mensen, varkens, runderen, kippen, schapen en in stof. Na het eten van besmet voedsel worden enterotoxines geproduceerd. Voor verzwakte personen kan de ziekte dodelijk zijn.
- Staphylococcus aureus: is onder meer te vinden in de neus (50%) en op de handen (5-30%) van gezonde mensen. Vooral eiwitrijke voedingswaren (ham, gebak met room, melkproducten ...) vormen een goede voedingsbodem. Het risico is het grootst bij warme gerechten die traag of onvoldoende afkoelen en met S. aureus worden nabesmet.
- Bacillus cereus: komt voor in zetmeelrijke producten zoals desserts, sausen, soepen, vlees- en gevogeltegerechten en rauwe en gekookte groenten. De oorzaak van de groei van de sporen en de toxineproductie is de bewaring bij een lauwe temperatuur na het bereiden.
Belang van de borging van de temperatuurketen
Temperatuur en hygiëne spelen een essentiële rol inzake voedselveiligheid. Verscheidene studies tonen aan dat minstens 50% van alle bedorven voedsel te wijten is aan een niet-correcte temperatuur. Het is dus cruciaal dat de temperatuurketen nauwlettend gemonitord wordt in alle stappen van het proces: bij het transport, de verwerking en de bewaring van voedingswaren.

